Is Bio wel zo logisch?

|B| De Boon in de Tuin
Alles waar Boer en Bio voor staat is hip. Het moet uit de streek of de regio komen en het liefst bio, anders verkoopt het niet.

Je moet haast wel op een andere planeet zijn geweest als je deze trend hebt gemist. En natuurlijk eet ik ook het liefst verse onbespoten groente, maar draven we niet een beetje door?


Ik bedoel: de commercie heeft er (inmiddels) ook lucht van gekregen en leidt dat naar wat we ook met groene stroom zagen (lees: 'is groene stroom wel groen?'): met een groen label verkoopt het net iets makkelijker en de consument betaalt er toch wel grif voor!

Een stickertje biologisch erop en - hoppa - de prijs mag moet je vermenigvuldigen met anderhalf als producent. In deze tijd van crisis zeker geen slecht idee, maar helemaal eerlijk?


Keurmerken biologisch nep
Vindt deze en alle andere verzamelde nepkeurmerken op: Keurmerken.net
Trendontwikkeling

Dat 'Bio' helemaal hip is moge duidelijk zijn, maar waarom gaan we dan steeds vaker biologische producten kopen (ministerie van EL &I) ?

Gaat het om schuldgevoel, is het hip of is het gewoon gezonder? De Trendrede 2013 zegt onder andere het volgende: 

"Delen is vermenigvuldigen. Mensen zijn socialer dan ze dachten en delen enthousiast hun individuele kracht met hun omgeving. We bewegen van het ik naar het 'gelegenheidswij'. De burger van stavast wil zich binnen een cirkel van vertrouwen nuttig maken voor het geheel. Het systeem kantelt, doordat de kleinste schakel zijn kracht ontdekt en daarmee de keten wijzigt.".


duurzame keurmerken onterecht bio nu.nl
Sterke roep om opschoning van allerlei keurmerken

Het besef dat het niet meer van de groten der aarden moet komen, maar dat de kleinschaligheid en korte lijnen de toekomst hebben, is volgens mij één van de grootste krachten achter de opkomst van voedselbewustzijn en de bio-trend van dit moment.

Overigens ben ik het daar helemaal mee eens, maar we moeten wel scherp blijven en ons niet in slaap laten sussen door de bio-commercie.


Terug naar vroeger

Inmiddels schiet de ene hippe bio-tussenpersoon na de andere uit de grond (Bewust biologisch).

Wekelijks verse leveringen en termen als 'boer-aan-huis-kratten', streekproducten, boerengroenten etc. vliegen je om de oren.

Deden we het 50 jaar geleden (en ver daarvoor)eigenlijk ook al niet zo? Toen gingen we (ja ik nog niet, maar anderen) naar de boer op de hoek?

Zo is bijvoorbeeld de missie van een hippe biotussenpersoon 'het direct verbinden van agrariërs en consumenten, dus van boer naar klant.'

Een soort 'boer zoekt klant' of 'klant zoekt boer' maar dan met groente in de hoofdrol.

Van klein naar groot (lees bijv. de ontwikkeling van Albert Heijn) en nu weer terug van grootschaligheid naar kleinschaligheid? Minder revolutionair dus dan je in eerste instantie zou denken.


Albert Heijn Zaanstreek eerste winkel
Eerste (kleine) shop van Appie | Bron: http://commons.wikimedia.orgBiotussenpersonen maken het niet voordeliger

Kennelijk hebben we er graag geld voor over, want de omzet voor biologische goederen verdubbelde bijna van € 154 miljoen naar € 295 miljoen (ministerie van EL &I) .

De biotussenpersonen, zo blijf ik ze voor het gemak maar even noemen, rekenen toch aardige prijzen voor een kratje onbespoten groente en ook daar blijft natuurlijk wat aan de spreekwoordelijke strijkstok hangen.

Want al die sexy logo's en eerlijke en pure bio-bedrijfsimago's moeten ook ergens van betaald worden, nietwaar.


Een rekenvoorbeeld
Voor 2 personen een kratje onbespoten groente betaal je snel € 25 per week, dus zo'n € 1.300 per jaar. Dat is een mooie vliegreis naar een zonnige bestemming (als je er van houdt), maar wat kun je allemaal zelf doen voor dat geld?

Een volkstuintje huren van toch al gauw zo'n 200 m2 voor een kleine prijs van € 50 per jaar (ja het kan nog in het oosten van het land).

Van kale grond kun je niet eten, dus laten we zeggen dat je daarnaast nog voor zo'n € 50 aan zaaigoed en kiemplanten besteed. Dan houdt je nog een fijne € 1.200 over!

In een beetje efficiënte tuin werk je ongeveer 40 weken per jaar gemiddeld zo'n 2 uurtjes per week, dus laten we zeggen 80 uren op jaarbasis. Kletsen met de tuinburen uiteraard niet meegenomen.

Ben je een drukbezette HiPo of tweeverdienende Yup? Geen probleem, we hebben allemaal tijdgebrek, dus laat je iemand anders jouw tuintje beheren voor die overgebleven € 1.200 (grofweg € 15 per uur).

Geen dure bio-tussenpersonen met logo's en huisstijlen meer nodig. Gewoon je eigen tuin, met je eigen groente, dat vind ik pas biologisch!


Weiland
Bron commons.wikimedia.org

Moestuinbeheer uitbesteden: een gat in de markt?

Ik weet het niet, maar op basis van dit rekenvoorbeeld wil ik best wel wat groentetuintjes gaan onderhouden.

Desnoods gaan we een stuk weiland leasen of met een groepje mede-groenteliefhebbers een weiland kopen en dat op basis van een aandeelhouderstructuur verdelen. Een aandeel staat dan voor een hoeveelheid vierkante meter met dito groenteopbrengst.

Dat lijkt me nu eens gaaf om te kijken of dat levensvatbaar is. Hierbij alvast een klein rekenvoorbeeldje (de gemiddelde prijs per hectare heb ik vonden op Boerderij.nl):

Weiland prijs hectare

Aanvulling: via een reactie op dit bericht werd ik geattendeerd op de website van de 'Nieuwe Ronde' in Wageningen. Hier is een dergelijk initiatief al vele jaren succesvol.

Aan de rand van wageningen verbouwen twee professionele tuinders groente op ruim drie hectare grond. Leden van deze zelfoogsttuin kunnen zelf oogsten, elke dag en zoveel als ze nodig hebben voor hun dagelijkse eten.

Conclusie


Laat ik voorop stellen dat ik de bio-trend van harte toejuich evenals alle initiatieven die ermee samenhangen en dat ik met dit artikel absoluut niemand voor de borst wil stoten.

Uiteindelijk kan ik toch niet om de gedachte heen dat niet alles wat bio is of heet dus even logisch is.

Met name als er een tussenpersoon bij komt kijken, neemt de logica van de bio groenten in snel tempo af. Het is dan eigenlijk logischer om het in eigen beheer te doen, desnoods met hulp van iemand die, tegen een vergoeding, jouw tuintje bijhoudt.

Want tijdgebrek hebben we allemaal.

Maar - eerlijk is eerlijk -  je hebt wel het hele jaar door groente van zo'n biotussenpersoon en dat is wel wat lastiger uit je eigen tuintje.

Al kun je met een beetje planning toch wel zo'n 10 maanden uit de tuin eten. Voor mij is dat geen streven, maar het kan (check bijvoorbeeld Alys Fowler - the Edible Garden en Monty Don).

Meer lezen of biologisch wel logisch is?

Kijk dan eens hier en laat vooral onderstaand je reactie/ervaring/beleving achter:

- dit artikel van Robin (vrouw) op Viva over bakfietsmama's en de laatste trend

- check dit filmpje van een student journalistiek over biologische spaghetti

- lees dit artikel over keuzes maken obv eerlijke informatie

- artikel over misbruik van de termijn biologisch bij wijnen

- artikel over vooral lekker leven, dat is pas gezond met de meesterlijke quote (en ik citeer hier):
"En laten we wel zijn… als je lekker voor de kat zijn Korte Urine Trechter weg leeft ga je ook niet zo verzuurd de grond in. Dus mensen… LEEF!!!"

- brief van de gezondheidsraad aan de minister dat biologisch niet altijd parallel loopt met gezond

Jouw reactie: leuk om tehoren!

Wat vind jij? Is bio altijd logisch? Laat je reactie achter.

Deel met je vrienden