Pompoen recepten - zaaien, oogsten en eten

|B| De Boon in de Tuin
Het pompoenvirus. Nee, dan heb ik niet over Phytophthora of andere enge dingen, maar over die grote oranje klets die in de moestuin ligt te blinken. En dan gaat toch ineens dat pompoenvirus kriebelen: hoe krijg je nu eigenlijk een grote pompoen, wat moet je ervoor doen en hoe zorg je ervoor dat ze mooi zijn en blijven? Lees snel verder!

Pompoenen pompoen

De Pompoen

Pompoenen groeien erg hard in de maanden juli en augustus. Bij terugkomst van vakantie is menigeen dat ook aangenaam verrast, want wat ligt daar opeens te blinken tussen al dat groens in de moestuin?
Pompoen: een grote oranje klets

Al Bundy had het er al eens over in de serie "Married with children". Het ging daar niet over tuinieren (duh) maar over zijn geliefde: Peggy. Meer daarover op deze Wikipedia-site.

Goed, terug naar de tuin en de pompoenen, want ik dwaal (weer eens) af.

Stappenplan voor een goede pompoen


Voorzaaien
De zaden heb ik eind mei binnen voorgezaaid. De eerste keer kiemde de zaden niet bij mij (ze moeten binnen 5 dagen boven de grond staan).

Op internet wat nagezocht en wat blijkt: temperatuur is erg belangrijk voor het ontkiemen van de zaden en moet minimaal zo rond de 20 graden zijn: "Mislukkingen bij het kiemen zijn vrijwel altijd het gevolg van lage temperaturen!" aldus Pompoenen.com.

Verspenen
Zodra er 3 bladeren aan zitten heb ik ze buiten gezet, let op: doe dit na de IJsheiligen (14-21 mei) want Pompoenen houden niet van vorst.

In de volle grond
Zodra ze te groot werden voor hun pot, heb ik ze naar de moestuin gebracht. Dat was in mijn geval 11 juni (check deze post daarover).

Ze houden van humusrijke grond, dus wat extra compost of bemesting kan geen kwaad. Ik heb het niet gedaan (ben een luie tuinder), maar ze groeien werkelijk als kool. Het ligt dus ook een beetje aan je bodemgesteldheid.

Zet ze ruim genoeg uit elkaar. Dat betekent ongeveer 1 á 2 meter tussen elk plantje. In het begin lijkt dit erg veel, maar ze groeien zo snel en worden zo groot, dat je binnen de kortste keren geen aarde meer ziet. Ook handig tegen onkruid dus ;-)


Pompoen pompoenen telen kweken tips recepten
Pompoen 59 dagen na uitplanten in de volle grond

Wachten
Hét grote toverwoord bij pompoenen is 'geduld'. Ze worden vanzelf groot. Pompoenen houden van warmte, voldoende regen/water en voldoende compost. De natuur doet de rest.

De pro's maken een dakje boven de pompoen zodat ie niet direct in het zonlicht ligt. Daardoor wordt de schil minder snel hard en blijft ie doorgaan met groeien.

Verder knippen ze de zijtakken weg zodat alle energie naar de pompoen gaat. Ik heb dat niet gedaan maar heb rondom de pompoen wat bladeren weggeknipt zodat hij wat meer licht, warmte en ruimte heeft om te groeien.

En heb ik ze op een tegel gelegd, zodat ze niet in de vochtige grond blijven liggen. Hierdoor heb je minder kans op rotten. Stro is een prima alternatief.

Oogsten
Zodra de steel begint te verdrogen, komt er geen voeding meer naar de pompoen en mag je ervan uit gaan dat hij niet meer verder zal groeien. De pompoen is dan klaar om geoogst te worden.

Snij met een mes (of snoeischaar) de steel door (laat zo'n 5 tot 10 cm aan de pompoen zitten) en laat hem een aantal dagen drogen, bijvoorbeeld in de zon. Hierdoor hard de buitenkant af en krijgt de pompoen een mooie harde schil en blijft de pompoen langer goed.


Pompoen pompoenen telen kweken tips recepten

Recepten met pompoen

Er zijn honderden, zo niet duizenden recepten met pompoen. Zelf heb ik twee favoriete recepten met pompoen. Je checkt ze hier Pompoenrecepten

Lees meer

Een selectie van interessante sites met informatie over pompoenen:
  • Pompoenen.com: dé pagina over alles wat je wilt weten van pompoenen 
  • Moestuintips pagina voor pompoenen
  • Veel info op plantaardig.com op hun pagina over pompoenen
  • Uiteraard leuke tips voor pompoensnijden met Halloween op Happyhalloween
  • Last but not least: je kan ze ook eten! Hier één van de vele lekkere recepten op Delicious

Jouw pompoenen: leuk om van je te horen!

Heb jij ook pompoenen in je moestuin en heb je nog goede tips? Ik ben heel benieuwd, dus laat vooral een reactie achter bij dit bericht!

Deel met je vrienden