Energie-ReuZen zijn Energie-ZeuRen

|B| De Boon in de Tuin
Het speelt al een tijdje, maar de energiereuzen van deze wereld beginnen zich ernstige zorgen te maken over hun verdienmodel: het werkt niet meer.
'SO WHAT' hoor ik je denken, 'Zoeken ze toch lekker een nieuwe?'

Tuurlijk helemaal mee eens, maar het resulteert in een rem op de productie van duurzame energie en dat kan toch niet helemaal de bedoeling zijn?

Energie duurzaam

Surrealistische huilende reuzen

De energieboeren van weleer klagen nu over oneerlijke concurrentie door subsidie op duurzame particuliere energie zoals bijvoorbeeld zonnepanelen.

Tien topmannen kwamen bijeen in het museum van de Belgische surrealist Rene Magritte. Mooier kun je het toch zelf niet verzinnen: tien mannen die de voeling met de praktijk volledig kwijt zijn in een surrealistische omgeving!

Hoe surrealistisch wil je het hebben....

In een huilbrief aan de EU stellen ze dat ze heel erg bang worden van duurzame energie omdat ze niet meer op hun oude vertrouwde manier de consument kunnen uitzuigen.

Erger nog, hierdoor is ook het stroomnetwerk in gevaar. Juist nu dit netwerk op de schop moet om de grote pieken in duurzame stroomtoevoer op te vangen, zeggen ze.

Zelf hebben de energiebonzen de markt voor duurzame energie nog niet in hun macht, dus willen ze op deze manier de particulieren uit de wind houden om zo tijd te winnen en de markt te veroveren.

Dat lijkt echter een gelopen race...

Energiemaatschappijen doen een KPN'tje

Een gevalletje van te laat ingeschakeld? De opwekkers zijn dus niet wakker en willen zich nog een keer omdraaien onder de warme deken van het huidige verdienmodel.

HALLOOOOOOOO, de snooze is al wel TIEN keer gegaan! Dat mag je met recht een KPN'tje noemen.

KPN miste immers ook volledig de urgentie en snelheid zoals de ontwikkeling dat Whatsapp het SMS'en verving. Helaas voor KPN, maar de consument is slim en snel en grote bedrijven zijn dat simpelweg niet.


Zonnepanelen duurzame energie

David en Goliath

Het verhaal van David en Goliath komt aardig in de buurt, maar we weten allemaal hoe dat afliep.

"Een grootmacht in verval slaat altijd wild om zich heen.", aldus B. Tobback die ook al schreef dat het loze statement van de kilowattuurknallers aan diggelen ligt.

Het is duidelijk dat de energiemarkt aan het kantelen is. Het oude energiebolwerk vertoont barstjes die binnenkort tot flinke scheuren gaan leiden.

Hier en daar valt een beving te verwachten. Een beetje lijmen en plakken helpt niet meer.

DAAAAG, oude energie-elite, de tijd van euro's door het stopcontact trekken met behulp van 'nep aanbiedingen' en 'nep groene stroom' is toch echt voorbij.

Strenge winter

Afscheid nemen van het oude doet pijn. Mooi dat scherven geluk brengen en er komt altijd weer iets moois voor terug: nieuwe initiatieven, genootschappen en bondgenoten.

Tegen de energiebonzen zou ik zeggen: laad vooral nog een haffeltje steenkolen in je dikke Mercedes voordat je de deur van die vieze, grijze en stinkende stroomfabriek sluit. Zit je er zelf in ieder geval nog warmpjes bij deze winter.

Dat het maar (weer) een strenge winter mag worden!

Jouw mening: leuk om te horen!

Ben je zelf een energiereus? Laat dan zeker je reactie achter in de comments! Eens / oneens? Jouw reactie is van harte welkom in de comments.

Deel met je vrienden