De Voedselzandloper is onzin

|B| De Boon in de Tuin
U heeft er vast van gehoord: de Voedselzandloper (alias Kris Verburgh). Een term die past in het rijtje met woorden waar we zo graag afscheid van willen nemen in 2013, als dat nog zou kunnen met terugwerkende kracht.

voedselzandloper dieet diëten afvallen slank


Woorden zoals participatiemaatschappij, betutteling, hoogbegaafd, valorisatie en wat al niet meer. Woorden die net zo leeg zijn als het hoofd van de gemiddelde ...miss World....  Maar hé, wacht..., waarom zou ik dat invullen?

We leven in niet voor niets in een participatiemaatschappij (al is er vóór 2013 nauwelijks over gesproken) dus vul die puntjes zelf maar in!


Dieetdiarree

In Trouw verscheen onlangs een opiniestuk van Luc Bonneux . Zo te lezen een man naar mijn hart.

Die gewoon (h-) eerlijk stelt dat 'je bent wat je eet' en dat daardoor elk onderzoek op het snijvlak van voeding en gezondheid een mijnenveld is.

Dat gezonde voeding BOOMING business is geworden waarin meer wordt verdiend dan de medicijnindustrie.

En dat verder de wetenschap tot een industriële branche is verworden met de Universiteit als kennisfabriek die gesponsord wordt door producenten.

Door dit te stellen is het alsof je een betontegel op de lange tenen van de wetenschap gooit. Prima, want de diarreestroom van onderzoeksrapporten is oneindig (check ook hierrrr).

Rapporten die astronomisch veel "combinaties van factoren verwerken in een bijna evengroot aantal proefschriften van jonge onderzoekers", en dat leidt tot toevalswetenschap, aldus Luc.

Dikke domme aap

Het nieuwe taboe op voedsel is dat  het aantal gezondheidsdiëten elkaar sneller opvolgt dan de gemiddelde uitgerangeerde trainer in de Eredivisie.

Volgens de dieetmaffia is een dieet om je gezondheid te verbeteren per definitie goed, daar ga je toch geen kritiek opleveren? Net als de term participatiemaatschappij, daar kan kan je toch niet tegen zijn?

Potjandorie. Gekkie die je bent! Foei, niet meer doen hé...

Daarmee kunnen we het woord 'dieet' meteen tot aanvoerder maken van het rijtje 'lege woorden 2013'.

Van oorsprong zijn we gewoon een stelletje domme apen dat een variatie aan planten at en daar later ook vlees aan toevoegde.

Je kunt je wel ziek eten, maar niet gezond. Onze hersencapaciteit is weliswaar exponentieel toegenomen (zónder diëten), maar dat is een gedachte waar de moderne aap maar niet echt aan wil.

De bourgondische conclusie

Laat ik voorop stellen dat ik gezond leven van harte toejuich evenals alle initiatieven die ermee samenhangen. Blijf dat vooral doen als je je er lekker bij voelt. Laat ook vooral een comment achter als dit voor JOU geldt!

Ik wil niemand tegen het hoofd stoten met deze blog, maar uiteindelijk kan ik toch niet om de gedachte heen dat niet alles wat dieet is of heet even gezond is.

Gelukkig doet Nederland al 14 jaar mee aan de jaarlijkse anti-dieetdag op 6 mei want (teveel) diëten is ook niet goed.

Ik besluit dus met dit meesterlijke citaat van 'veelkantie': 

En laten we wel zijn… als je lekker voor de kat zijn Korte Urine Trechter weg leeft ga je ook niet zo verzuurd de grond in. Dus mensen… LEEF!!!

Nog niet uitgegeten?

Brandpunt wijdde er een item aan. Hierin veegt hoogleraar Martijn Katan de vloer aan met diëten.

Deel met je vrienden