8 Tips voor de Balkontuin

|B| De Boon in de Tuin
Je woont driehoog achter en je wilt tuinieren? Geen nood, dat kan heel goed. Ook als is je balkon niet veel groter dan het formaat van een flinke postzegel, tuinieren zul je! Nee, geintje, maar toch kun je er heerlijk van smullen. Met deze tips gaat het jou ook zeker lukken!

balkontuin moestuin stadstuinieren daktuin


Stadstuinieren en Urbanfarming

Een balkontuin? Een beetje urbanfarmer of stadsboer draait daar zijn hand niet voor om. Het is wel even wat anders dan tuinieren in de volle grond. Dat een balkontuin heel goed mogelijk is bewijst onderstaande twitteraar wel. Binnen een jaar tijd kan je balkon uitgroeien tot een ware wildernis! (in positieve zin uiteraard)
Tip 1: Geef elke dag water

Elke dag? Ja eigenlijk wel. Het kan natuurlijk helemaal geen kwaad om elke dag je planten even te checken en, als je dan toch bezig bent, kun je ze meteen water geven. Met een echte Hollandse zomer hoef je niet zoveel water te geven, maar als de wind een beetje gunstig staat (Z-O) en lekker droge lucht aanvoert, dan loopt de temperatuur op een balkon al snel op. Planten in een pot drogen snel uit en aan een buitje hebben balkonplanten niet zoveel, dus gieteren maar.

balkontuin moestuin stadstuinieren daktuin

Tip 2: Gebruik potten en bakken met een gat

Teveel water is (ook weer) niet goed, dus zorg ervoor dat het overtollige water weg kan lopen anders gaan de wortels rotten onder in de pot. Door bakken en potten te gebruiken met een gat erin zorg je ervoor dat er geen laag met water onder in de pot blijft staan. Leg over het gat een scherf van een oude pot, zo voorkom je dat gat verstopt raakt door de potgrond.

Let er wel even op dat je een schaal onder de bakken en potten zet, zo loopt het water niet over je balkon en heeft de plant nog een beetje reservewater. Dat beetje water dat nog in de schaal blijft staan is niet erg. Dat neem de plant neemt zelf wel op naar behoefte en op deze manier droogt de aarde niet zo snel uit. Scheelt weer water geven.


Tip 3: Gebruik de potaarde efficiënt

Als een balkon op de begane grond zou liggen heette het wel een tuin, dus een balkon betekent veel omhoog sjouwen (helemaal als je geen lift hebt). En omdat je je tijd wel anders kan besteden (bijv. lekker met een Mojito op je balkon) wil je natuurlijk niet elk seizoen de oude aarde naar beneden sjouwen en zakken met nieuwe potaarde naar boven tillen. Wel goed voor het verbranden van calorieën, maar dat deed je al in de sportschool. Toch?


balkontuin moestuin stadstuinieren daktuin kruiden


Dus waar het om gaat is slim gebruik van je potaarde. Goed, enig sjouwwerk is niet helemaal te voorkomen, maar je kunt de oude aarde heel goed hergebruiken door het te mengen met nieuwe aarde, keukenafval of oude bladeren. Oja, doe de potten vooral niet te vol met aarde. Zo blijven ze vriendelijk voor je rug en stroomt het water er niet over heen als je water geeft.

Als je helemaal van het gemak bent, dan kan je er ook wat mestkorrels toevoegen. Wel opletten dat je ze boven op de aarde gooit, want wortels mogen er niet mee in contact komen.

Tip 4: Ga op wormenjacht

Wat, wormenjacht? Ja, je leest het goed. In de aarde leven allerlei organismen die de bodemstructuur verbeteren. Wormen zorgen o.a. voor lucht in de aarde. Je kunt ze gewoon ergens uit een tuin halen. Steek een schep in de grond en wiebel hem een paar keer op en neer. Door de trillingen komen de wormen uit de grond gekropen. Raap ze op, stop ze even in een potje om te vervoeren en laat ze los in je potten en bakken. In een grote pot kan je prima een paar wormen laten rond kruipen.


Tip 5: Fruit op je balkon

Fruit op je balkon onmogelijk? Je zou het denken, maar niets is minder waar. Het worden natuurlijk geen grote hoeveelheden, maar de smaak van een verse zelf gekweekte aardbei of braam is niet te versmaden. De volgende fruitsoorten zou je op je balkon kunnen zetten
 • Aardbeien
 • Frambozen
 • Bessen
 • Bramen
 • Rabarber
 • Minitree Appel (als je een ietwat groter balkon hebt)
 • Minitree Peer (als je een ietwat groter balkon hebt)
Aardbeien groeien snel en ze nemen heel weinig ruimte in. Je kan ze zelfs verticaal planten om ruimte te besparen. Het enige dat ze van je vragen is een beetje zon en voldoende water. Oja, en vergeet ze vooral niet op tijd af te dekken met een net, anders gaan je gevleugelde vrienden ermee vandoor.

Als je bramen wilt, kies dan voor een variant zonder stekels. Dat is wel zo lekker op je balkon en zeker zo kindvriendelijk. Je hebt ze in allerlei soorten van zoet tot lichtzuur, dus kies een smaak die bij je past. Ze houden wel van een beetje zon, want in de schaduw bloeien ze slecht en krijg je minder vruchten.
Op de jonge scheuten dragen ze de meeste vruchten en een bramenstruik groeit als een dolle, dus op tijd snoeien is het devies.

Wil je snel bramen? Dan moet je er even rekening mee houden dat de plant pas in het derde jaar echt volwassen is en zijn meeste vruchten zal dragen.


Tip 6: Kruiden op je balkon

Kruiden gaan prima op je balkon. Handig voor achter het raam (in de koude maanden) en in de zomer zet je ze lekker buiten. Verse kruiden smaken heel wat lekkerder dan gedroogde kruiden. De volgende kruiden doen het goed in bakken en potten:
 • Salie (ook aantrekkelijk voor vlinders)
 • Rozemarijn (goed tegen muggen, houdt wel van veel zon)
 • Oregano
 • Peterselie (zowel de platte- als de krulvariant)
 • Basilicum 
 • Thijm
 • Munt (lekker voor thee of in je Mojito)

balkontuin moestuin stadstuinieren daktuin kruidenTip 7: Groenten op je balkon

Wil je verse groenten eten van je balkon? Ook dat is heel goed mogelijk. Uiteraard moet je even rekening houden dat niet alle groenten even goed gaan, maar de volgende soorten zou je best eens kunnen proberen:
 • Aardappel
 • Tomaat
 • Wortel
 • Spinazie
 • Radijs
 • Knoflook
 • Bonen en peulen
 • Erwten
Aardappelen kun je bijvoorbeeld heel goed houden in een zak (een z.g. 'Growbag'). Je begint met een klein laagje aarde in de zak. Zodra de plant gaat groeien voeg je daar steeds wat aarde bij, zodat er nog net wat blaadjes bovenuit komen.

Je zult zien dat de plant steeds verder 'omhoog' groeit. Onder die dikker wordende laag aarde vormen zich dan fantastisch mooie verse aardappelen. Met twee van deze zakken heb je al snel tien kilo verse aardappelen op je balkon. Heerlijk toch!

Tip 8: Verticale balkontuin

Dit is nog een handige tip voor als je wat tafelkleed over hebt en als je heel handig bent met een naaimachine. Niet echt iets voor mij. Geef mij maar hout en spijkers ;-) Deze schitterende verticale balkontuin kan je heel makkelijk zelf maken en bespaart je veel ruimte!

Meer inspiratie!

De mogelijkheden zijn natuurlijk eindeloos, al ben je enigszins beperkt door de afmetingen van je balkon. Daarom heb ik een inspiratiebord voor je gemaakt zodat je kan zien wat anderen van hun balkon maakten.


Verder lezen 

Wil je nog wat meer lezen over balkontuinieren? Neem dan eens een kijkje op onderstaande links:
Boekentip: het boek 'De Balkontuin' van Isabelle Palmer. Leuk boek met 144 bladzijden informatie over groente, fruit en bloemen op je balkon en terras. Op diverse sites te bestellen voor € 19,95.

de balkontuin isabelle palmer


Boekentip: het boek 'Boven in de stad' van Liedewij Loorbach. Leuk boek met 144 bladzijden informatie over groente, fruit en bloemen op je balkon en terras. Tweedehands te koop voor +/- € 10.


boven in de stad liedewij loorbach

Meer tips nodig?

Ben je lekker enthousiast geworden over balkontuinieren? Mooi zo! Iedereen kan het, dus jij ook! Bekijk ook deze boekentips eens:


Jouw balkontuin: leuk om te horen!

Heb je zelf een toffe balkontuin en een goede tip? Deel jouw tip of ervaring en laat een reactie achter bij deze post. Bedankt

Deel met je vrienden