Pruimenjam Maken Recept

|B| De Boon in de Tuin
De tijd van pruimen in overvloed is aangebroken, dus is het de hoogste tijd om er iets lekkers van te maken. Ik koos voor pruimenjam. Lees snel verder en kom erachter hoe jij de lekkerste pruimenjam zelf maakt!


Zo begon het

De meeste mensen worden niet heel erg blij van bomen óp de erfgrens met overhangende takken, maar in dit geval juich ik het van harte toe! En zo kwam het dat ik op een zwoele juli-avond bij mijn achterbuurman aanbelde met de vraag of ik de rijpe pruimen van zijn boom mocht plukken. Uit zijn reactie ('pluk ze d'r allemaal maar af' en toen ging de deur dicht) maakte ik op dat hij geen echte pruimenfan is. Jammer voor hem, good for me.

pruimenboom pruimenjam pruimen

En eigenlijk geheel onverwacht stond ik na een half uurtje plukken met twee bouwemmers vol met pruimen. Ik schat dat het ruim 20 kg aan pruimen is.


Pruimenjam maken

Goed, twee emmers vol met pruimen. En nu? Teveel om allemaal ineens op te eten, dus inmaken die hap. Maar hoe? Jam leek me de meest geschikte optie.

Wat heb je nodig om pruimenjam te maken?

Het verbaasde me eigenlijk dat je maar heel weinig nodig hebt om jam te maken. Ik dacht dat het nogal ingewikkeld was, maar goed, dat heb ik dan ook weer geleerd.

Ik maak mijn jammen en confituren met geleipoeder van van Gilse met een verhouding van 250 gram suiker op 1 kilo fruit. Dat scheelt een hoop suiker en je proeft meer fruit. De verschillende verhoudingen van suiker heb ik weergegeven in onderstaand plaatje. Uiteraard maak je hem het beste naar jouw eigen smaak en alle varianten leiden tot een prima jammetje. Voeg er tot slot nog wat citroensap of sinaasappelsap aan toe voor de frisheid.

verhoudingen suiker jam suikergehalte gilse pectine confituur

Pruimenjam variaties

Andere lekkere variaties op deze pruimenjam zijn bijvoorbeeld: pruimen met aardbeien, pruimen en bramen, pruimen en kersen. Voeg ook eens een snippertje gember toe. Dat maakt de jam lekker spicy!

Pruimenjam maken: het proces

Nadat ik de pruimen had geplukt kon het grote ontpitten gaan beginnen. Dat duurde wel eventjes (+/- 30 minuten per kilo), want deze soort pruimen (Eldense blauwe, oud vergeten ras) is niet zo groot, dus er gaan heel veel van die pruimpies in één kilo. Ontvellen doe ik verder niet. De schil geeft een prachtige kleur aan de jam.
Tip: gebruik handschoenen of een ontpitter (bijvoorbeeld van Westmark) want je krijgt enorm bruine handen en nagels van het pruimensap.

pruimenjam maken pruimen ontpitten

Daarna doe je alle halfjes in de pan en laat ze lekker op temperatuur komen. Vervolgens voeg je de geleisuiker toe.

pruimen jam maken

Daarna breng je het geheel aan de kook op een gemiddeld vuur. Net voordat het gaat koken begint het heel erg te schuimen. Blijf er dus wel bij staan, want anders kookt het over. Roer ook regelmatig over de bodem van de pan. Daarmee voorkom je dat de suiker aankoekt.

pruimen jam maken
de pan met jam nádat er al wat scheppen uit zijn
Het geheel moet écht koken, dus ook als je roert moet het blijven borrelen. Dan pas gaat de kooktijd van 4 minuten in.
Tip: als je niet van velletjes in je jam houdt, dan ga je nog even met een staafmixer door de pan. 

Jampotten schoonmaken

Als je de potten graag erg steriel wilt hebben, dan kook je de potten van te voren uit met een beetje soda. Ik ben meer van het makkelijke en vind ze schoon genoeg als ze uit de vaatwasser komen. Daarna gaat er per slot van rekening kokend hete jam in. Knappe bacterie die dat nog overleeft. Mijn potten blijven in ieder geval altijd dicht en ik heb in al die jaren nog nooit beschimmelde jam had.

Deze keer heb ik potjes gebruikt van Perfekt jam van Jan Linders (inhoud 450 gram), maar natuurlijk volstaat elke jampot met een klik-klak deksel. Dan hoor je tenminste of het deksel echt goed dicht zit. Die van Bonne Maman (met rood-wit geruite deksel) zijn ook hele fijne.


pot potjes jam pruimen maken

Afvullen van de jampotten

Nadat de jam 4 minuten goed heeft doorgekookt, kun je de potten gaan vullen. Het makkelijkste werkt een vultrechter, maar deze keer heb ik een maatbeker van Pyrex gebruikt met een warmtevrij handvat. Let er bij het inschenken op dat je de randen van de pot schoon houdt. Dat voorkomt besmetting via de rand van de deksel in de jam. Als het nodig is, dan kan je na het afvullen van de potten de randen nog even afdoen met een nat stukje keukenrol.

pruimenjam pruimen jam maken

Draai daarna het deksel stevig op de pot en zet je de pot omgekeerd neer. Je hoeft de potten niet omgekeerd neer te zetten. Laat de potten daarna rustig afkoelen, bijvoorbeeld onder een theedoek. Het sluitingsproces van het deksel verloopt het beste als de potten echt rustig kunnen afkoelen. Dus niet op een koude vloer zetten, of een koude stenen aanrecht, of op een tochtige plek.

pruimenjam pruimen jam maken

Als je het goed is gegaan, dan hoor je na een tijdje bij elke pot PLOP! Dat is het teken dat de pot goed dicht zit en klaar is om bewaard te worden. Je kunt de jam minimaal een jaar bewaren, maar ik heb potten van een paar jaar oud gegeten en die smaakte nog prima.

pruimenjam pruimen jam maken

Nog even een label erop en klaar is Kees. Meer over snel en makkelijk labels maken lees je in deze post over labels.

Verder lezen over zelf jam maken!

Ben je enthousiast geworden en wil je meer lezen over zelf jam en confituur maken? Dat kan! Ik heb de meest aanbevelenswaardige boeken over dit onderwerp voor je op een rijtje gezet:


Jouw jam: leuk om van je te horen

Dit was hoe ik pruimenjam maak. Hoe maak jij nog een leuke variatie op pruimenjam of heb je nog goede tips? Ik ben heel benieuwd, dus laat vooral even een reactie achter bij dit bericht!

Deel met je vrienden