Beste Erwtensoep Recept ever!

|B| De Boon in de Tuin
Mijn meest favoriete winterkost is snert oftewel erwtensoep. Met dit oude familierecept maak jij zelf ook deze heerlijke erwtensoep. Ontdek in deze post hoe je heel makkelijk zélf de allerlekkerste erwtensoep maakt!

beste recept erwtensoep

Goeie snerwt begint met erwt (en vlees!)

Natuurlijk moeten er spliterwten in de soep die je dan helemaal tot snert kookt. Spliterwten zijn gedroogde groene erwten waarvan het vlies is verwijderd. Daardoor kunnen ze vrijelijk uit elkaar vallen bij het koken. Dat geeft die mooie groene kleur en karakteristieke smaak aan de soep.

Een goeie hamlap mag ook niet ontbreken. Het liefst heb ik hem met een stuk bot en de huid er nog aan (schenkel of hamlap genaamd). Het bot - met name het merg - geeft nog wat extra smaak aan de soep. En het vet net onder huid geeft een mooie binding aan de soep.

Uiteraard is het vlees afkomstig van een scharrelvarkentje dat een goed leven heeft gehad.

recept erwtensoep zelf maken
Schenkel oftewel grote hamlap met bot en huid

Erwtensoep: het recept voor de beste Snert

Een aantal jaren terug heeft m'n moeder het op een kladje geschreven zodat het niet verloren zou gaan. Hoogste tijd voor mij om het te digitaliseren en een beetje aan te passen. Voor dit recept ben ik uitgegaan van een flinke pan erwtensoep. Zo'n flinke pan levert 14 flinke éénpersoons porties op.

De beste erwtensoep maak je in een grote hoeveelheid. Dan komen de smaken het beste uit. Een kleinere hoeveelheid klaarmaken lijkt me wat ingewikkeld. Wil je toch minder erwtensoep maken, dan moet je alle ingrediënten delen door die factor. Enfin, dat hoef ik jullie keukengoden en -godinnen natuurlijk helemaal niet uit te leggen.

Bereidingstijd: 2,5 uur Wachttijd: 1 dag (belangrijk)
  • 1 kg spliterwten
  • 1 kilo schenkel (oftewel hamlap van varkensvlees mét bot en een stuk huid)
  • 1 flinke rookworst
  • 2 blokjes runderbouillon
  • 2 prei
  • 1 selderijknol
  • 2 winterpenen

Als je voor het gemak gaat, dan kan je ook twee zakken voorgesneden soepgroenten nemen. De keuze is natuurlijk helemaal aan jou.

recept erwtensoep zelf maken snert
Het (aangepaste) familierecept

Erwtensoep: stap voor stap

Vul de pan voor 3/4 met water. Breng dat aan de kook en leg daarin de hamlap en de spliterwten en de blokjes runderbouillon. Laat het geheel 1,5 uur zachtjes sudderen op een laag vuur. Het vlees en de erwten kunnen gaan schuimen door het koken. Schuim daarom regelmatig af met een schuimspaan.

Snijd ondertussen  de winterpeen, knolselderij en prei in stukken.

recept erwtensoep zelf maken
Peen uit de moestuin klaar voor de snert

Na anderhalf uur haal je het vlees eruit en snij je het in stukken. Je hebt nu de keuze om het vet er in te laten of toch voor een wat magerder erwtensoepje te gaan. Ik doe het er altijd bij omdat het een mooie binding geeft in de soep.

Doe nu alle groenten en het vlees terug in de pan. Voeg ook de rookworst toe. Breng het weer opnieuw aan de kook en laat het geheel nog een uurtje op laag vuur doorkoken.

Alles bij elkaar in de pan
In principe is na 2,5 uur de erwtensoep klaar om te eten. Toch laat ik hem altijd nog een nachtje staan om lekker op te stijven. Het liefst natuurlijk buiten met een beetje nachtvorst. Daar wordt ie nóg lekkerder van (zegt men). De volgende dag kun je de pan dan op z'n kant houden ;-)
Tip: laat hem een nachtje opstijven (liefst nachtvorst), dan wordt de erwtensoep nóg lekkerder.
Snert. Stijf genoeg?
Ork, ork, soep eet je met een vork.

Het eindresultaat: overheerlijke erwtensoep

Verder lezen?

Ben je enthousiast geworden en wil je meer weten over het maken van de lekkerste soepen? De meest aanbevelenswaardige boeken over dit onderwerp heb ik voor je op een rijtje gezet:


Jouw erwtensoep: leuk om van je te horen!

Dit is mijn familierecept van hoe je zelf de lekkerste erwtensoep maakt. Hoe maak jij erwtensoep en heb je nog goede tips of leuke variaties voor snert? Ik ben heel benieuwd, dus laat vooral even een reactie achter bij dit bericht.

Deel met je vrienden