Aardbeien Inmaken & Wecken

|B| De Boon in de Tuin
Juni is de tijd voor verse aardbeien van de volle grond. Niet van die waterige kiloknallers uit de kas, maar overheerlijke zongerijpte aardbeien met een volzoete smaak. In deze post lees je hoe deze zomerse traktatie kan bewaren voor een later tijdstip door de aardbeien in te maken (of wecken). Lees dus snel verder!
aardbeien in maken wecken

Het recept voor aardbeien inmaken

Voor dit recept ben ik uit gegaan van 750 gram aardbeien. Voor het beeld, dat is ongeveer een ontbijtbord met een kop erop. Genoeg voor ongeveer een liter ingemaakt eindproduct.

Voorbereiding: 15 minuten (aardbeien wassen en ontdoen van kroontje)
Inmaaktijd: 30 minuten op 90 graden
  • 500 ml water
  • 100 gram suiker
  • +/- 750 gram aardbeien
  • weckpot met totale inhoud van 1 ltr, of 2 van 0,5 ltr, of 3 van 0,33 ltr (in dit geval)
  • weckpan of weckketel en etiketten

Aardbeien inmaken stap voor stap

Bij wecken, oftewel inmaken, is het uitermate belangrijk dat je werkt met schoon materiaal. Dat betekent dus eerst even alles afwassen en met koud water goed naspoelen. In de vaatwasser kan natuurlijk ook, maar als je dan toch ouderwets gaat wecken, is het wel zo passend om het ook met de hand af te wassen, nietwaar? De ringen leg je in koud water tot het moment dat je ze gaat gebruiken. Dat bevordert een goede sluiting van de pot.

weck potten pot schoonmaken reinigen wecken inmaken
Schoon materiaal is de basis
Om mogelijke schimmelvorming te voorkomen, vul ik de potjes af met licht aangemaakt suikerwater. Ik gebruik altijd de verhouding van 1 deel suiker op 5 delen water. In dit geval was dat 100 gram suiker en 500 ml water. Hiermee kan je variëren al naar gelang de rijpheid van de aardbeien (hoe rijper, hoe minder suiker) en je persoonlijke smaak.

suiker afwegen inmaken wecken
Suiker afwegen
Vul de potjes met aardbeien zodat het deksel er nog goed op past. Vul de potjes af met het warme suikerwater. Bijzonder is dat je na afloop van het wecken zult zien dat de aardbeien zijn gekrompen en er, voor je gevoel, nog meer in had gekund. 

wecken aardbeien inmaken
Potjes vullen met aardbeien
Stel ondertussen de weckketel in op de juiste temperatuur en tijd. Het gemak van mijn weckketel (de WAT15) is dat het volautomatisch gaat. Ik stel de temperatuur in en het aantal minuten. Het klokje begint pas te lopen als de ketel op temperatuur is en na afloop van de ingestelde tijd schakelt de ketel zichzelf uit. Een kind kan de was doen (ondertussen ;-)

wecken inmaken weckketel weckpan WAT15
De volautomatische weckketel WAT15
Plaats de potjes in de weckketel en zorg dat ze voor 3/4 onder water staan. Zet ze dus niet helemaal onder water. Heb je twee lagen met potjes, dan zorg je dat de bovenste laag tot 3/4 onder water staat. Je ziet dat ik nog ruimte genoeg over had in de ketel, maar dit was even een kleine proef.

weckpotten in ketel inmaken
De potjes in de ketel
Na de verstreken tijd haal je de potjes eruit en laat je ze rustig afkoelen op een theedoek. Als je ze direct op een koude aanrecht zet, dan koelen ze te snel af en heb je kans dat de pot gaat barsten.

Het eindresultaat: een mooie voorraad
De klemmen laat je 24 uur op de pot zitten. De volgende dag haal je ze er vanaf en kun je direct zien of het wecken geslaagd is. Zit het deksel goed vast, dan is het prima, zit ie los, dan eet je de aardbeien lekker diezelfde dag nog op. In beide gevallen geen probleem dus.

En als het dan over een paar maanden flink tekeer gaat buiten met storm en regen, dan kun jij nog heerlijk genieten van deze zomerse traktatie. Bijzonder smakelijk met bijvoorbeeld een bolletje vanille-ijs. Smullen maar.

Zelf ook gaan inmaken?

Is je interesse gewekt en wil jij ook meer fruit gaan inmaken? Bestel dan zeker ook eens deze interessante en smakelijke boeken over het bewaren en inmaken van fruit:


Jouw aardbeien: leuk om van je te horen!

Dit was hoe ik aardbeien inmaak. Hoe maak jij aardbeien in of heb je nog goede tips of leuke variaties? Ik ben heel benieuwd, dus laat vooral een reactie achter bij dit bericht!

Deel met je vrienden