10 Tips om een Moestuin te beginnen

|B| De Boon in de Tuin
Zoals met veel is het beginnen ervan niet zo ingewikkeld. Het volharden en tot een goed einde brengen vaak wel. Dat geldt zeker voor een moestuin. Zelf een moestuin starten? Met deze 10 handige moestuintips maak je alvast een goede start in je moestuin of volkstuin.

tips moestuin volkstuin recepten

Het Mega Moestuin Stappenplan

Check vooral dit Mega Moestuin Stappenplan voor als je al een stukje grond hebt uitgezocht! Hierin wordt stap voor stap uitgelegd hoe je de moestuin opstart en begint met het kweken van groenten en fruit.

1. Geschikte plaats voor de moestuin

Je woont driehoog achter en je wilt tuinieren? Geen nood, dat kan heel goed. Ook als is je balkon niet veel groter dan het formaat van een flinke postzegel, een moestuin maken zul je! Nee, geintje, maar toch kun je er heerlijk van smullen. Met deze 8 tips voor de balkontuin gaat het jou zeker lukken. Heb je geen balkon? Dan kun je ook prima met bakken in de vensterbank werken. Kun je meteen allerlei mediterrane groente als aubergines, pepers en paprika's kweken in je moestuintje.

Wil je wat meer ruimte voor je moestuin? Kijk dan eens of er een volkstuinvereniging in de buurt zit. Op deze pagina vind je ze bijna allemaal in Nederland. Daar kun je vaak voor een leuk bedrag een mooie volkstuin huren. Prijzen lopen uiteen van zo'n € 40 tot een slordige € 200 per jaar voor een moestuin van bijvoorbeeld 200m2.

Heb je zélf een grote tuin? Geluksvogel! Maak een hoekje vrij voor de moestuin dat in ieder geval tussen 10:00 en 16:00 in de zon ligt. Je kan natuurlijk beginnen met een vierkante-meter-bak van de 'makkelijke moestuin', maar pak het meteen groots aan. Een stuk van 10x2 meter of 4x5 meter geeft direct al een fantastische oogst.
Kun je niet meer wachten en wil je direct aan de slag? Check dan dit Mega Moestuin Stappenplan! Daar leg ik alles over moestuinieren stap voor stap uit.

2. Indeling voor de moestuin

Wat wil je planten? Wat wil je eten komend seizoen? Wat ging afgelopen seizoen goed of juist helemaal niet? En hoe deel je eigenlijk een moestuin in? 

Een plan kan je daarbij helpen. Heb je een kleine moestuin, weinig tijd of geen ervaring? Ook dan kan een moestuinplan handig zijn. Check deze post over het maken van een tuinplan. Kom alles te weten over een handige indeling van je moestuin en toppie tips voor de kleine, makkelijke moestuin!

moestuin beginnnen hoe zaaien recepten tips


3. Teeltplan, plantschema of zaaikalender

Wil je alles uit de moestuin halen? Dubbele, of zelfs driedubbele beplanting in hetzelfde moestuinbed in hetzelfde seizoen? Dat is prima mogelijk, maar vraagt wel om een stukje planning.

Op het web zijn veel betaalde tools beschikbaar, maar hé, waarom geld uitgeven of online gaan klooien als je het net zo makkelijk in Excel kan verwerken? In deze post vind je een handige uitleg over hoe je zelf een moestuinplan maakt in Excel.

moestuinplan teeltplan wisselteelt excel

En wanneer moet je eigenlijk zaaien? Elke groente heeft immers zijn eigen zaaitijd. Om daar achter te komen vind je op dit blog handige zaaikalenders met informatie per groentesoort en het beste moment om bijvoorbeeld bloemen en bonen te zaaien.

Let ook op de IJsheiligen met het zaaien van vorstgevoelige gewassen (bij. tomaten, basilicum, bonen). In deze post lees je alles over de IJsheiligen en de datum wanneer 'ze zijn'.

Er zijn planten die het heel goed doen als je ze naast elkaar zet. Dat heet combinatieteelt (Companion Planting). In deze post lees je alles over welke planten je het beste naast elkaar kunt zetten en welke niet.

4. Compost maken in de moestuin

Een compostbak mag echt niet ontbreken in de moestuin. Je kunt er makkelijk je groen- en snoeiafval op kwijt en het levert je mooie compost op die je weer kunt gebruiken voor bodemverbetering. In deze post lees je alles over wat composteren is, over je eigen compostbak maken en hoe je zelf compost kunt maken.

5. Wees lief voor je tuingereedschap. Maak een tuinkist.

Dit is met name handig als je geen moestuin aan huis hebt, maar bijvoorbeeld een volkstuin. Elke keer je gereedschap meenemen is gewoon onpraktisch. Daar bedacht ik wat op. Ik maakte een waterdichte tuinkist waarin je al je gereedschap kunt opbergen. Het bouwplan voor deze tuinkist check je hier.

tuinkist gereedschapskist moestuin volkstuin

Het belang van schoon en goed onderhouden gereedschap moet je niet onderschatten. Goed gereedschap is immers het halve werk want het is veilig en bespaart je veel energie en je kan er jaren mee doen. Zo hoef je niet telkens nieuw tuingereedschap te kopen. Verder lezen over gereedschapsonderhoud? In deze post allerlei tips om je gereedschap te onderhouden zodat het gebruiksklaar is voor het volgende seizoen.


6. (Voor-) Zaaien en verspenen

In de aanloop naar het buitenseizoen kun je binnen al wat 'voorzaaien'. Daarmee verleng je het moestuinseizoen en geef je jouw planten een voorsprong. In deze post lees je alles over voorzaaien en hoe je dat handig kunt doen.

voorzaaien verspenen zaailingen

Je hebt zaden voorgezaaid, maar ze groeien uit hun bakje. Wat te doen? Dan is het de hoogste tijd om ze te 'verspenen'. Dat betekent dat je ze meer ruimte geeft waardoor ze verder kunnen groeien. In deze post lees je alles over het verspenen van zaailingen.


7. Afkijken bij anderen

Uiteraard volg je dit blog al (nee? klik hier) en wil je (nog) meer inspiratie? Kijk dan eens naar de blogs in deze post. Vijf enthousiaste moestuinierders met kennis van zaken en een vlotte pen. Het wiel hoeft echt niet meerdere keren uitgevonden. Moestuinieren is al zo oud als de weg naar Rome, dus er is al ontzettend veel kennis voorhanden.

Meer inspiratie nodig? Check dan eens wat deze Engelse tuinliefhebbers doen. Monty Don, Alice Fowler en Carol Klein zijn stuk voor stuk ervaren tuinierders met schitterende tuinen. Op youtube kun je heel veel leuke video's vinden over hun tuin en wat ze er allemaal mee doen.

Instant inspiratie? Neus ook eens rond op Pinterest of Instagram voor wat inspiratie uit andermans moestuin. Om te starten hier alvast mijn moestuininspiratiebord.

moestuin oogst volkstuin eten recepten


8. Begin een moestuindagboek

Een tuindagboek, blog of logboek is niet alleen leuk, maar ook handig voor aantekeningen, nieuwe ideeën en het vastleggen van je favoriete planten. In een tuindagboek houd je bij wanneer je iets hebt gezaaid of geplant. Als je planten kweekt, kun je ook opschrijven wanneer ze ontkiemen en wanneer je ze kunt oogsten. 

Daarnaast kun je aantekeningen, tuintips en een lijstje met planten die je graag wilt hebben noteren. Maak ook een bloeiplan voor de border, een indeling voor de moestuin en per maand een lijst met klusjes die je moet doen. Zo geniet je nog meer van je tuin!

9. Moestuin oogst bewaren en inmaken

Een moestuin levert veel, heel veel, verse oogst op en dan sta je voor een keuze: hoe ga ik dat allemaal bewaren? Je kunt het invriezen, maar wecken (oftewel inmaken) is een prima alternatief. Dus sta je voor de keuzen: invriezen of wecken? In deze post lees je mijn overwegingen zodat je zelf de beste keuze voor jouw situatie kunt maken.

Je kunt heel veel inmaken. Denk bijvoorbeeld aan courgette inmaken, augurken inmaken en appelmoes inmaken. Hier vind je allerlei recepten voor het inmaken van je oogst.

oogst inmaken bewaren

10. Geniet met volle teugen van de moestuin

Last but not least: geniet! Er gaat niks boven gezonde lichamelijke inspanning in de natuur. En wat is er dan mooier dat zelf kan oogsten en heerlijk kunt smullen van zelfgemaakte recepten.

Op dit blog vind je hier heel veel heerlijke recepten die perfect passen bij de oogst uit je moestuin, volkstuin of balkontuin. Probeer ze allemaal. Succes gegarandeerd!

Help anderen een moestuin te starten

Heb je vrienden of kennissen die een moestuin willen beginnen? Stuur hen deze post bijvoorbeeld via social media, want moestuinieren is leuk en samen moestuinieren is nog veel leuker!

Heb je een goede aanvulling op deze stappen of een handige tip? Ik ben reuze benieuwd, dus laat vooral je reactie achter en leer mij beter moestuinieren!

Deel met je vrienden