Pompoenjam Maken Recept

|B| De Boon in de Tuin
Vruchtenjam is vaak zomers van smaak. Lekker, maar in de herfst en winter kun je ook deze fantastische pompoenjam maken van pompoen uit de moestuin. Fris, kruidig en boordevol vitamine C. Kortom een échte najaarsjam met gezonde pompoen en superleuk voor Halloween!


Pompoenjam: de ingrediënten

Voorbereiding: 20 minuten
Jamtijd: 1 minuut doorkoken
  • 2 kilo pompoen (+/- een pompoen van 20 cm doorsnede, schoongemaakt en in blokjes)
  • 1 liter sinaasappelsap (vers of pak)
  • 1 kilo geleisuiker speciaal (1:2,5)
  • halve theelepel gemalen kardemom

Ik heb hele kardemom gebruikt. Dan krijg je gedroogde bloemen in een potje. Haal daar de zaden uit en voeg ze toe aan het mengsel. Na het pureren krijg je dan wat zware spikkels te zien in de jammassa. Een beetje zoals met vanille. Dat vond ik leuk eruit zien in de potten. Je kan de kardemom van te voren ook even fijn malen in een vijzel.

verhoudingen suiker jam maken recept
Deze keer heb ik geleisuiker speciaal gebruikt. Dat betekent 1 kilo geleisuiker speciaal op 2,5 kilo vruchtenmoes (pompoen met sinaasappeljus) en resulteert in een jam met 28,%% suiker.. In een plaatje hierboven zie je dat je ook gewone geleisuiker kunt gebruiken (1:1) of alleen ruwe suiker aangevuld met geleipoeder (1:4).

Pompoenjam maken: de bereiding

Maak de pompoen schoon. Snijd de pompoen eerst in parten. Leg de parten met de zijkant op de snijplank en snijd dan de schil eraf. Dat gaat het makkelijkste als je de bolling van de pompoen volgt. Zo werk je veilig en kan je eigenlijk nooit in de vingers snijden.

Verder werk ik altijd met een kartelmes als ik de schil van de pompoen verwijder. De ervaring leert dat zo'n mes het beste snijdt/zaagt.

pompoen pompoenjam snijden recept

Doe de pompoen, de sinaasappelsap en de kardemom in een grote pan. Kook het pompoenvruchtvlees gaar in de sinaasappelsap. Dat duurt ongeveer 10 minuten. Pureer (of stamp) het pompoenvruchtvlees fijn.

recept pompoenjam pompoen jam

Voeg tot slot de suiker toe. Kook de jam al roerende ongeveer 1 minuut door. Let erop dat het niet over de pan gaat schuimen. Erbij blijven dus.

Kook de potten van te voren uit met een beetje soda. Zo zorg je ervoor dat de potten helemaal schoon zijn en de jam goed bewaard blijft. Ik heb o.a. de potjes gebruikt van de Perfekt jam van Jan Linders (inhoud 450 gram), maar eigenlijk volstaat elke jampot.

Giet de jam in schone potten en sluit af met een deksel. Laat ze 5 minuten op hun kop staan en draai ze daarna om.  Laat de potten rustig afkoelen.

pompoen jam pompoenjam recept halloween

Als je het goed gedaan hebt dan hoor je bij elke pot (na ongeveer een half uur) PLOP! Dat is het teken dat de pot goed dicht zit en klaar is om bewaard te worden.

pompoen jam pompoenjam recept halloween

Als je klaar bent dan lijkt het net of je potten met vloeibaar goud in de kast hebt staan. Schitterend toch? Nog even een label erop en klaar is Kees. Ook leuk om bijvoorbeeld met Halloween op tafel te zetten!

Jouw jam: leuk om van je te horen!

Dit was mijn recept voor pompoenjam. Hoe maak jij jam en heb je nog goede tips? Ik ben heel benieuwd, dus laat vooral even een reactie achter bij dit bericht!

Deel met je vrienden