De 10 meest voorkomende, cliché moestuinfoto’s

|B| De Boon in de Tuin
We kennen ze allemaal wel: de cliché foto's van je moestuin. Een ontspruitend zaadje, ongewillig onkruid, waterballet in de moestuin en niet te vergeten de onmetelijk grote oogst. Ik zette 10 cliché pics op een rijtje. Welke kan jij afvinken?


1. De spitfoto

Je bent kapot, je rug is gebroken, maar de moestuin ligt om en je denkt 'Kijk mij eens even goed bezig zijn'. Eén klein probleempje: niemand die het ziet of wil zien. Het zal de buitenwereld werkelijk een reet roesten dat jouw moestuin omgespit is. 

Daarom maak je een toffe foto van kale, gekeerde moestuingrond, met de gedachte 'gedeelde smart is halve smart'. Zo'n foto straalt ook heel erg uit: 'ik ben alvast begonnen jongens, nu jullie nog'. Spitten doe ik niet meer, dus ik pleit hierbij voor veel meer NKG-foto's (Niet Kerende Grondbewerking).

spitten moestuin volkstuin

2. De zadencollectie

Deze foto's verschijnen meestal in december en januari op social media. Je kán het eigenlijk niet meer houden tot je kan zaaien omstreeks half maart. Daarom ga je lekker online bestellen en natuurlijk heb je dan een paar dagen later een hele berg zaden in huis. Omdat je er voorlopig toch nog niks mee kan, maak je er maar een foto van en deel je hem met je vrienden.

zaden moestuin volkstuin

3. Zaden gezaaid

Omdat je nu toch echt lang genoeg gewacht hebt, gaan medio februari de eerste zaden in de grond. Weer of geen weer, dat zaad rammelt al lang genoeg in de zak en moet nu echt een keer in de potjes, bakjes, zelfgeperste blokjes, wc-rollen of de oude theepot van oma. Deze foto's gaan meestal gepaard met de bezielende teksten: 'We zijn weer los!' of de gouwe ouwe 'Het seizoen is weer geopend!'. Geeft niks joh, er kan nooit teveel moestuinenthousiasme zijn.

voorzaaien zaaien moestuin volkstuin

4. Het eerste groene blaadje

Na het zaaien is het vol spanning wachten op het eerste teken van leven. De dagelijkse routine wordt uitgebreid met een inspectie rondom de zaaibakjes. Komt er al iets uit? Een enkeling houdt het niet meer uit en plaatst een foto op social media met de vraag: "Hellup, ik wacht nu al 1 dag en ik zie nog niks. Is dat normaal? Advies welkom!"

Als, na een tijdje, het eerste groen de kop opsteekt MOET dat natuurlijk gedeeld worden. Gewoon blijven doen, er gaat immers niks boven een fris groen blaadje op je scherm.

moestuintje ah moestuin moestuintjes


5. Bloemen, dieren en ander gespuis op de moestuin

Goed. De zaden zijn gezaaid, de eerste planten staan in de grond. Tijd om de focus te verleggen en dan blijkt er ineens nog veel meer te gebeuren op de moestuin. Dode vogels, parende lieveheersbeestjes, kasjes die weggewaaid zijn door een lentestorm, overgewaaid onkruid en mysterieuze gaten in de grond. Kortom de categorie foto's van bloemen, dieren en ander gespuis in de moestuin.

vlinder rups dagpauw moestuin volkstuin


6. De waanzinnige oogst foto

Need I say more? De kroon op je werk, de heilige graal van het moestuinieren, dat is natuurlijk de oogst. Als dan eindelijk alles gelukt is en je hebt een reuze courgette, dan wil je dat natuurlijk van de daken schreeuwen. Volgens mij worden nergens zóveel foto's van gemaakt als van de oogst. Keep up the good work: kom maar door met die oogstfoto's!

courgette courgettes oogst moestuin volkstuin

7. De mislukte oogst foto

Iets minder favoriet, maar wel een stuk leerzamer is de foto van mislukte oogst. Doorschietende sla of spinazie, miezierige boontjes, rotte tomaten, aangevroten wortels en bietjes, dat soort werk. Kijk, daar leren we allemaal van. Meer van dat graag!

schietende sla schiet door moestuin volkstuin

8. De kijk-mij-eens-chillen-in-de-moestuin foto

Het blijft natuurlijk hard werken op de moestuin, maar zo nu en dan is het chillen. Deze past in de categorie benen-foto's vanaf het strandbed (of zijn het nu knakworsten?). Beetje schoffelen op je slippers, of oogsten op je blote voeten en daarna lekker BBQ'en op de tuin. Het echte zomergevoel en dat mag natuurlijk gedeeld worden want een moestuin is ook puur genieten.

moestuin foto schoffel

9. Foto van het weer op de moestuin

Een moestuinder en het weer. Ze kunnen niet mét en niet zónder elkaar. Teveel weer is niet goed, te weinig weer is ook niet goed. In ons Hollandse klimaat is de balans soms lastig te vinden. Te droog, te nat, te heet, te koud, te winderig. We hebben vooral veel van 'te' en op het verkeerde moment. Overigens kan een goeie zonsondergang op de moestuin mij nog altijd prima bekoren.

lucht weer moestuin volkstuin

10. De moestuin-selfie

Kan ie nog? Een selfie? Toegegeven het fenomeen selfie is natuurlijk een beetje 2013, maar soms wil je laten zien dat jij het toch echt zelf bent die al dat werk op de moestuin verzet. Daarom tot slot het ultieme bewijsmateriaal: de moestuinselfie. Lekker met je kale knar tussen de bonen of met je nieuwe rode klompen tussen de boerenkool. Stiekem blijven we dat toch erg leuk vinden.

selfie moestuin volkstuin

Nog meer categorieën?

Heb je een ideeën voor een extra categorie? Let me know. Denk aan moestuinoogst op het bordje, zo van: kijk mij eens, alles op mijn bord zelf gekweekt, van die paarse aardappelfrietjes en de rucolasalade met hippe witte unieke radijsjes die je niet in de winkel vindt, tot de zelfgedraaide yoghurt met biologisch dynamische onbespoten jam en om alles af te maken een zelfgebrouwen biertje erbij (tip via FB).

En welke kan jij afvinken?

Alle foto's zijn uit eigen repertoire, dus ik heb alvast tien vinkjes. Ben benieuwd hoe ver jij komt!

Deel met je vrienden