Review Woelvork | Grelinette

|B| De Boon in de Tuin
De woelvork. Een stuk tuingereedschap dat je in Nederland nog niet zo veel ziet. In landen als België en Engeland is de woelvork erg populair. Maar wat is een woelvork en wat kun je ermee? En wat is de juiste benaming van zo'n stuk gereedschap? Je leest het allemaal in deze review.


Hoe heet het eigenlijk?

De benamingen voor dit stuk tuingereedschap lopen nogal uiteen. Zo heb ik het volgende voorbij zien komen: woelvork, spitvork, biovork, biotuinvork, woelriek, grelinette, guerilu en broadfork. Allemaal benamingen voor hetzelfde stuk tuingereedschap. Ik hou het op de naam 'woelvork'. Dat klinkt goed en doet het meest recht aan het gebruik ervan.

Wat is een woelvork

Als alternatief voor spitten kun je werken met een woelvork. De vork is zo ontworpen dat hij de grond breekt en los maakt zonder hem te keren. Zo wordt de bovenste vruchtbare laag aarde niet ondergewerkt en blijft de onderliggende grond toch luchtig. Hiermee voorkom je tevens dat 'slapende' onkruidzaden uit de diepere grondlagen aan de oppervlakte komen en gaan ontkiemen. Dat scheelt veel onkruid.


Zo werkt een woelvork

Je zet de woelvork recht in de grond. Daarna ga je met een voet (of beide voeten) op het voetstuk staan. Door je gewicht zakken de tanden in de grond. Dan zet je een stap achteruit en trek je met je volledige gewicht aan de stelen tot ze in een hoek van ongeveer 60 tot 45 graden staan. Niet lager, want dan werk je juist de diepere grond weer omhoog. De tanden van de woelvork maken de grond los en je bent klaar om een nieuwe steek te zetten. Dat doe je ongeveer 20 cm achter de vorige steek en zo werk je het hele moestuinbed af. Daarna hark je het onkruid weg.


Afmetingen woelvork

De woelvork in deze review heeft 3 tanden. De afmetingen van het gesmede gedeelte zijn 31 cm breed en 36 cm hoog. Het gewicht inclusief de twee stelen is 4,2 kg. Ter vergelijk: een spade weegt gemiddeld zo'n 2,25 kg. 

Er bestaat ook  een variant van deze woelvork met 5 tanden. De afmetingen van het gesmede gedeelte van de vork met 5 tanden zijn 53 cm breed (22 cm breder dan een 3-tand vork) en 36 cm hoog. Het gewicht inclusief twee stelen bedraagt dan 5 kg.

De stelen zijn 120 cm lang, daarmee komt de totale lengte van de woelvork op 156 cm.

Mijn advies is om een woelvork met 5 tanden aan te schaffen als je op zand/leemgrond zit met de moestuin. Op zware kleigrond daarentegen lijkt het me makkelijker en lichter werken met een vork met slechts 3 tanden. Per steek pak je 22 cm extra mee met een 5-tands vork. Na een uur steken heb je dan 70% extra oppervlakte losgemaakt ten opzichte van de vork met 3 tanden. 


woelvork biovork grelinette
By de Pypere

De woelvork in de praktijk

Met de woelvork heb je razend vlug een stuk grond losgemaakt. In een half uur maak je al snel een oppervlakte los van ongeveer 50 m2, dat is 100 m2 per uur en dat zonder rugpijn. Probeer dat maar eens te evenaren met een spade!

Het gewicht van de woelvork helpt enorm mee om de woelvork in de grond te krijgen. De woelvork voelt stevig aan en je kunt er, als hij in de grond zit, met je volledige gewicht aan gaan hangen. De woelvork geeft geen krimp. Door de hefboomwerking kost het verrassend weinig kracht om de grond los te maken. Hierdoor blijft je lichaam de hele tijd in een staande stand. Dat is wel zo vriendelijk voor je rug.

Werk je volgens de principes van permacultuur en houd je de moestuinbedden bedekt mulch, dan hoef je slechts eens in de 3 á 4 jaar de grond los te maken met de woelvork. Dat is een flinke werkbesparing ten opzichte van jaarlijks spitten.

Een andere toepassing van de woelvork is dat je ook heel makkelijk grasland om kan zetten naar moestuingrond. Of bijvoorbeeld boomcirkels vrij maken van gras. Door het loswoelen van de grond is het kinderspel om onkruid te verwijderen.

Door de opstaande werkhouding is het werken met de woelvork ook bijzonder ergonomisch. Dat maak hem heel geschikt voor mensen met rugproblemen. 


Tot slot

De woelvork bevindt zich tussen een spade en een riek, wat mij betreft. Hij maakt de grond mooi los zonder de bodemstructuur aan te tasten en bespaart je tevens een zere rug. Qua opslag neemt de woelvork wat meer ruimte in dan bijvoorbeeld een spade. Let daar even op als je niet zoveel opbergruimte hebt.

Deze woelvork is niet goedkoop (rond €85,-), maar je krijgt wel waar voor je geld. Twee mooie essen stelen en solide gesmeed Belgisch staal dat zeker twee generaties meegaat, als het niet langer is. De verhouding tussen prijs en kwaliteit is goed. Zit je op zandgrond? Dan is mijn advies om een woelvork met 5 tanden aan te schaffen.

De woelvork is een investering die je serieus moet overwegen. Een goede spade kost ook al snel tussen de €75 en €100,-. Als je biologisch wilt tuinieren en de bodemstructuur niet wilt verstoren, dan is de woelvork echt de juiste keuze. Heb je lichamelijke klachten, of snel last van rugpijn door het spitten? Ook dan kan de woelvork uitkomst bieden door zijn ergonomische manier van werken.

Al met al ben ik echt overtuigd geraakt van het gemak en de resultaten van de woelvork. Het is daarmee een aanwinst in m'n tuinkist!


Direct bestellen!

De woelvork in deze review is van firma De Pypere uit België. Sinds 1873 produceert de Pypere hoogwaardig tuingereedschap en toebehoren. Ze leveren hun producten aan erkende retail en vakhandel.

Er zijn diverse soorten woelvorken op de markt en ze doen allemaal hun ding, dus check zeker ook even deze varianten.


De woelvork: iets voor jou?

Iedereen heeft zo wel zijn voorkeur voor het bewerken van grond. Zou een woelvork iets voor jou kunnen zijn? Ik ben reuze benieuwd hoe jij de grond in de moestuin bewerkt. Leuk om je reactie te lezen in de comments!

Deel met je vrienden