Hoe maak je Brandnetelgier?

|B| De Boon in de Tuin
Brandnetelgier is een prima oppepper voor planten in de moestuin. Het maakt planten sterker en minder gevoelig voor ziektes. Bovendien is het helemaal gratis! In deze post lees je alles over brandnetelgier en hoe je het zelf maakt.

brandnetels brandnetelgier netelgier


Wat is het?

Brandnetelgier is een vloeibaar aftreksel van de brandnetelplant (en is een voedzame bemesting voor planten in de moestuin. Brandnetels bevatten van nature veel voedingsstoffen zoals stikstof en belangrijke mineralen. Deze komen via een kort gistingsproces in het water en dat water vormt, weliswaar in verdunde vorm, het brandnetelgier.

Waarom heet het brandnetelgier?

Tijdens het gistingsproces wordt glucose omgezet in zwavelverbindingen en dat ruikt. Nou zeg maar gerust stinkt. Die lucht associëren we als snel met andere rottingsprocessen zoals rotte eieren. Bij rottingsprocessen komen veel zwavelverbindingen bij vrij. Ook gier (mestvocht) bevat veel zwavel (naast ammoniak en koolstofdioxide). Vandaar de naam 'brandnetelgier'. 

brandnetelgier netelgier vloeibare mest

Hoe maak je brandnetelgier?

Om te beginnen gebruik ik altijd een emmer van 10 liter (makkelijk verkrijgbaar bij iedere bouwmarkt). Het belangrijkste bestanddeel is natuurlijk de brandnetel. Pluk een flinke bos brandnetels zonder de wortels. Blad en stengels kunnen er allemaal in. Pas een beetje op met de bloemen. Als er veel zaadzetting is, dan komen die zaden in je gier en zo verspreid je ongewild brandnetels door je hele moestuin. Pluk zoveel dat de emmer mooi vol zit als je het hebt aangeduwd. 

brandnetelgier netelgier vloeibare mest

brandnetelgier netelgier vloeibare mest

Vul daarna de emmer af met water. Regenwater verdient de voorkeur vanwege de mineralen die erin zitten, maar kraanwater is ook prima. Roer het geheel flink door met een stok en laat het zo'n twee weken staan. Bij een hogere buitentemperatuur gaat het gistingsproces sneller (optimale temperatuur voor gist is ongeveer 37 graden). Bij een lage temperatuur gist het ook, maar dan duurt het wat langer.

Er zijn experts die er nog wat suiker aan toevoegen. Gist is namelijk dol op suiker en dat versnelt het proces. Persoonlijk vind ik dat een beetje zonde van de suiker en ik heb tot nu toe prima resultaten gehad zónder de suiker.

Zet de emmer een beetje uit de buurt van je tuinburen want het gaat echt flink ruiken. Plattelanders zullen er niet zo'n last van hebben, maar als randstedelijke yuppen jouw buurtuin bevolken dan zou het zomaar eens tot een burenruzie leiden. U bent vast gewaarschuwd. Je kunt er eventueel wat blaadjes salie doorheen roeren om de ergste stank te verminderen.

brandnetelgier netelgier vloeibare mest

Na een week of twee heeft het voldoende gegist en zijn de mineralen uit de brandnetelplant in het water gekomen. Sommigen zeven het brandnetelgier door een doek. Ik pak het iets anders aan. Met een grote riek (4-tand) vis de grote takken en brandnetelstukken eruit. Dat gaat net zo makkelijk. Roer het geheel daarna nog eens goed door zodat alles goed met elkaar vermengd is.

brandnetelgier netelgier vloeibare mest

Brandnetelgier is veel te geconcentreerd om zo bij planten te gieten. Daarom gebruik je het altijd verdund in een verhouding van 1:10. Dat betekent 1 deel brandnetelgier en daar voeg je dan 10 delen water bij.

Ik gebruik een gieter van 10 liter. Die vul ik bijna helemaal met water en de rest vul ik af met brandnetelgier. Ik meet het niet af op de centiliter, maar ik doe dat met het 'tuinmansoog'. Een beetje meer of minder is niet zo heel erg. Het is per slot van rekening allemaal organisch en biologisch.

Roer het geheel nog eens goed door in de gieter en dan gieteren maar. Kleine scheutjes per plant zijn voldoende. Vooral vrucht- en bladgewassen zoals bijvoorbeeld tomaten, komkommer, courgette en snijbiet smullen ervan. Let op: uien en peulvruchten zoals erwten en bonen hebben geen brandnetelgier nodig.


Jouw ervaringen met brandnetelgier

Dit is hoe ik brandnetelgier maak. Heb jij het al weleens gemaakt? Wat vond je van het resultaat? Heb je nog handige tips of goede variaties? Ik ben reuze benieuwd, dus laat vooral je tips en reacties achter bij deze post.

Deel met je vrienden