Moestuin Update

|B| De Boon in de Tuin
Juni was erg nat. Juli daarentegen weer erg warm. Een combinatie van die twee resulteert traditioneel in veel werk in de moestuin. Het onkruid schiet werkelijk uit alle hoeken en gaten. Maar ook het grote oogsten is begonnen. Hoogste tijd voor een update vanuit de moestuin.

bonen sperziebonen bonen oogsten boon

Afhankelijk van het weer kun je vanaf half juli sperziebonen oogsten. Die leg je op z'n vroegst pas na de IJsheiligen in de grond. Ze hebben dan ongeveer 6 tot 8 weken nodig om te groeien en te bloeien. Een beetje regenval helpt om de bonen lekker groot te laten worden.

bonen sperziebonen bonen oogsten boon
Bonen Montano en Stanley

Toegegeven, mijn bonenoogst valt wat tegen dit jaar. Nadat de bonen in de grond zaten heb ik de bedden bedekt met stro. Dat bleek niet zo'n beste keuze, want bonenplanten hebben nogal moeite om er doorheen te groeien. Lesje voor volgend jaar dus.

Ik had twee soorten bonen gelegd, te weten de rassen Montano en Stanley. Stanley gaf een betere oogst dan Montano. Misschien komt dat wel omdat Montano teveel gelijkenis heeft met die patentjagers uit Amerika, Monsanto.

De tomaten hebben ook bijzonder veel last gehad van het natte weer in juni. Veel planten hadden Phythophthora opgelopen en daarom heb ik een groot deel gerooid. Dat gaf mij weer mooi de gelegenheid om de vrijgekomen bedden te gebruiken voor een nieuwe lichting bonen. Je kunt bonen tot ongeveer eind juli leggen.

heilige boontjes boontje heilig bonen moestuin volkstuin
Heilige Boon (klimmer)

Op de foto boven zie je echte Heilige Boontjes. Een klimmer met lichtgroen blad. Daar tussendoor zie je ook raaigras of kweekgras groeien. Lelijk spul. Een groot deel heb ik inmiddels opgeruimd. Dat doe je door met een riek of drietand de grond los te woelen en elk stukje plant en wortel te verwijderen. Zodra er één stukje blijft zitten, loopt het gras weer opnieuw uit. Een soort van moestuinterrorisme dus.

courgette courgettes moestuin volkstuin zucchini
Courgette ras Goldrush F1

De courgettes (boven) beginnen ook lekker op stoom te komen. Een courgetteplant kan wel 15 tot 20 courgettes leveren per seizoen. Je hebt er dus snel te veel van. Hier een recept om courgette in te maken in zoetzuur. Zo kan je er lekker lang van genieten.

appel golden delicious moestuin volkstuin
Appel (Golden Delicious)

Dit is een appelboom van het ras Golden Delicious. De appels zijn gedund en groeien goed. Gelukkig is hier bijna geen hagel gevallen en daardoor zijn de appels mooi gaaf gebleven.

augurk moestuin volkstuin
Augurk

De augurken komen maar heel langzaam op gang dit jaar. Er beginnen nu bloemen aan te komen, maar de lengtegroei van de plant valt mij wat tegen. Is dat bij jullie ook zo? Wellicht trekt dit nog bij in augustus/september. We zullen zien.

pompoen pumpkin squash moestuin volkstuin
Reuze pompoen en Muskaat pompoen

De pompoenen zijn inmiddels lekker op stoom gekomen en nemen een groot deel van de moestuin over. Links van het pad staat reuze pompoen en rechts staat muskaat pompoen. Die laatste heeft lekker veel smaak en is prima te verwerken in diverse gerechten. We zullen zien hoe groot de reuze pompoen gaat worden. I'll keep you posted!

Jouw moestuin: leuk om te horen! 

En hoe gaat het bij jou in de moestuin? Kan jij het bijbenen? Ik ben reuze benieuwd, dus superleuk als je een berichtje achterlaat!

Deel met je vrienden