Nederwiet. Wat mag en wat niet?

|B| De Boon in de Tuin
Laat ik voorop stellen dat ik geen gebruiker ben van cannabis. Toch wil ik wel eens een wietplant proberen in de moestuin om zo eens echte Nederwiet te telen. Waar moet je op letten en wat mag wel en wat eigenlijk niet? Ik zocht het uit, dus lees snel verder.

nederwiet cannabis regels telen moestuin

De Hennepplant 

De plant Cannabis is een eenjarige plant en komt uit de familie van de hennep (cannabaceae). Dat de plant eenjarig is, betekent dat hij binnen één jaar uitgroeit van zaadje tot volwaardige plant.

Carl Linnaeus gaf de plant zijn eerste officiële naam in 1753, te weten Cannabis (hennep) sativa (gezaaid). Er zijn drie soorten cannabis: sativa, indica en ruderalis en door veredelen en kruisen van de soorten zijn er veel varianten.


Cannabis Sativa, by Franz Eugen Köhler

Hennep is een sterke plant en groeit zo snel dat het onkruid verdringt en kan wel tot negen meter hoog worden. Dat alleen vind ik al een goede reden om hem in de tuin te zetten, want onkruid groeit er genoeg. De plant stelt verder weinig eisen aan de grond en groeit eigenlijk overal ter wereld.

De Opiumwet

In de Opiumwet staan alle regels over drugs, waaronder ook opiaten. Opiaten zijn natuurlijke verbindingen met een sterk verdovende en pijnstillende werking en brengen een toestand van schijnbaar geluk (ik spreek niet uit eigen ervaring). Heb gelukkig geen opiaten nodig om me gelukkig te voelen.

Op lijst 1 van deze wet staan drugs met een onaanvaardbaar risico bij gebruik zoals heroïne, cocaïne, amfetamine, XTC en GHB. Cannabis staat op de zogenaamde Lijst 2 van de Opiumwet waar onder meer ook zaken op staan als  Valium en Seresta. Cannabis is echter geen opiaat. De stof in cannabis die invloed heeft op het menselijk bewustzijn heet Tetrahydrocannabinol (THC). De werkzame stof in opiaten zijn Alkaloïden en die werken vooral in op het centrale zenuwstelsel. Er zijn diverse studies gepubliceerd waarin Cannabis onderzocht is als vervanger van opiaten.


Zelf Telen in de moestuin

Eigenlijk mag je helemaal niks met cannabis, maar het telen van vijf planten zonder technische hulpmiddelen wordt niet vervolgd (gedoogd). Dat betekent dus wel dat áls je planten worden ontdekt, je ze dan wel af moet staan ter vernietiging. Als je meer dan vijf planten in je tuin hebt staan, dan wordt je aangemerkt als beroepsmatige teler en dan kun je maximaal vier jaar gevangenisstraf krijgen en/of een geldboete van € 67.000. Zit je op een volkstuin? Check dan even of je vereniging specifieke regels heeft opgesteld voor het telen van cannabis.

Why is marijuana against the law? It grows naturally upon our planet. Doesn’t the idea of making nature against the law seem to you a bit . . . unnatural? ― Bill Hicks

Bezit van Cannabis

Ook het bezit mag eigenlijk niet, maar het wordt gedoogd. Als je 5 gram cannabis (ongeveer 1 eetlepel) of minder voor eigen gebruik hebt, dan is het weliswaar strafbaar, maar leidt niet tot verdere vervolging. Heb je tussen de 5 tot 30 gram op zak, dan is dat een overtreding en krijg je een boete van € 75. De cannabis ben je ook kwijt. Val je in herhaling, dan wordt er een hogere boete opgelegd. Als je meer dan 39 gram op zak hebt, dan bega je een misdrijf  Wie meer dan 30 gram in bezit heeft, begaat een misdrijf, wat kan leiden tot maximaal twee jaar gevangenisstraf en/of een boete van € 16.750,-. Da's serieuze doekoe en mag je als bonus nog lekker ff naar de jilla.


De regels in België

Zo high als een Vlaamse papegaai? Check dan deze regels voor België. Het bezit van cannabis voor persoonlijk gebruik is daar verboden, maar als je geen overlast veroorzaakt, dan krijg je slechts een waarschuwing van de politie. Je mag maximaal 3 gram op zak hebben voor eigen gebruik en je mag maximaal één plant in de moestuin hebben staan. Als je de openbare orde verstoord door het gebruik ervan of die ene plant in je tuin, dan kan dat leiden tot een gevangenisstraf van drie maanden tot een jaar.

Meer lezen? 

Wil je meer informatie over het telen en gebruik en de effecten van cannabis? Check dan deze sites:


Jouw ervaring met Cannabis

Heb jij weleens cannabis geteeld in de moestuin voor je eigen soetoe? Of ben je een fervent gebruiker en rook je zelf graag een bakkeluloe, een dikke, een groene, een kush, een pipa, een toektoek, een snaak of een djonko? Hou je van lekker choken en ben je regelmatig wappa? Of haal je het lekker bij de shoppa? Zou je zelf wel eens wirie willen telen? Leuk om je reactie te lezen in de comments!

Tips voor zaaien, telen en oogsten van wiet

Voor meer tips over het zaaien, telen en oogsten van wiet check je onderstaanden clip van Doe Maar. Daarin wordt haarfijn uitgelegd hoe je wiet moet zaaien en telen. Hoe lang de bloemknoppen moeten drogen en hoe je er daarna een lekkere djonko van draait.Disclaimer
Ik ben geen jurist of advocaat, maar een simpele moestuinder. Bovenstaande info is daarom niet uitputtend en/of volledig. Ik zou je daarom ten strengste adviseren om geen rechten te ontlenen aan deze info. Bezit, handel, productie, gebruik, in- en uitvoer van cannabis blijven te allen tijde je eigen verantwoordelijkheid.

Deel met je vrienden