Het Méga Moestuin Stappenplan!

|B| De Boon in de Tuin
Je wil graag met een moestuin starten, maar waar te beginnen? Er is zoveel informatie voorhanden dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom dit mega handige stappenplan om te beginnen aan je moestuin. Veel plezier!



1. Een moestuin beginnen

Zoals met veel is het beginnen ervan niet zo ingewikkeld. Het volharden en tot een goed einde brengen vaak wel. Dat geldt zeker voor een moestuin. Zelf een moestuin beginnen? Met deze 10 handige moestuintips maak je alvast een goede start in je moestuin of volkstuin. Je checkt ze allemaal hier


2. Een volkstuin kiezen

Heb je de kans dat je een volkstuin mag uitzoeken? Dan behoor jij tot de gelukkige mensen. Maar waar moet je eigenlijk op letten? En moet je alles accepteren? In deze blog tips waar je moet letten bij het uitzoeken van een volkstuin. Je leest het allemaal in deze blog.


3. Een moestuinplan maken

Het najaar is hét ideale moment om eens na te denken over je moestuin van volgend jaar. Wat wil je planten, wat wil je eten komend seizoen? Wat ging afgelopen seizoen goed of juist helemaal niet? Het zit nu nog allemaal vers in je geheugen. En hoe leg je eigenlijk een moestuin aan? Lees dus snel verder in deze blog.


4. Je moestuinplan overzetten in Excel

Natuurlijk kun je een moestuinplan schetsen op papier. Toch maak ik hem vanaf nu in Excel. Je kunt het elk jaar makkelijk hergebruiken en je wisselteelt bijhouden wordt een eitje. In deze blog lees je hoe je zélf een moestuinplan in Excel maakt!




5. Informatie over wisselteelt

Een belangrijk thema in de moestuin dat de gemoederen nogal eens bezig houdt in moestuinland. Want hoe lees je eigenlijk zo'n schema en wat komt na wat? Daarom zijn er handige schema's (simpel en uitgebreid) voor het toepassen van vruchtwisseling in de moestuin. Je check het in deze blog


6. Informatie over combinatieteelt

Een moestuin is net het echte leven. Je hebt goede buren en slechte buren. Planten die elkaar helpen of elkaar om zeep helpen. Daar slim mee omgaan heet combinatieteelt, oftewel companion planting. Dit is een handig schema voor combinatieteelt in jouw moestuin of volkstuin. Je checkt het in deze blog


7. Voorzaaien

Het moestuinplan is klaar, de zaden zijn in huis en het is voorjaar. Dat betekent maar één ding: voorzaaien! Alle tips en tricks van het voorzaaien lees je in deze blog





8. Zaailingen verzorgen

Je hebt zaden voorgezaaid, maar ze groeien uit hun bakje. Wat te doen? Dan is het de hoogste tijd om ze te 'verspenen'. Dat betekent dat je ze meer ruimte geeft waardoor ze verder kunnen groeien. In deze post lees je er alles over




9. Onkruid in de moestuin

Onkruid in de moestuin. Het is kost tijd om het bij te houden, maar het zegt ook veel over de aan- en afwezigheid van voedingsstoffen in de moestuingrond. In deze blog een overzicht van de meest voorkomende onkruiden en wat ze aangeven over de bodem.



10. Een Moestuinkist maken voor je tuingereedschap

Als je een volkstuin hebt, dan zul je het zeker herkennen: waar laat ik mijn tuingereedschap? Met deze vraag worstelde ik ook al een tijdje, maar ik heb er nu een oplossing voor! Maak zelf een tuinkist met behulp van deze praktische beschrijving. Je checkt in deze blog




11. Gratis moestuinlessen

Je bent lekker op scheut met de moestuin, maar gaat nog niet alles zoals je graag zou willen? G. Santayana (1863-1952) zei eens: "Those who do not learn from the past are doomed to repeat it". En zo is het ook met een moestuin. Elk seizoen doe je ervaring op en leer je weer nieuwe dingen. Daarom leek het me een goed idee om mijn aantekeningen met jullie te delen. Leer van mijn missers in deze blog


12. Zelf gratis compost maken

Zelf composteren is afval verminderen en het levert waardevolle stof op voor je moestuingrond. Maar niet alleen dat, je werkt actief mee aan de grootste levenscyclus op deze aarde. En dat is nog veel waardevoller. Mooier kan toch niet. In deze blog lees je alles over het opzetten van een composthoop en het bijhouden ervan.


13. Groenbemesting in de moestuin

Een alternatief voor dierlijke mest is groenbemesting. Maar wat is groenbemesting eigenlijk en welke groenbemester is de beste? En hoe werkt groenbemesting en wat zijn de voor en/of nadelen? In deze blog lees je alles over groenbemesting in de moestuin.



14. Kruiden in de moestuin

Met kruiden kun je gerechten een lekkere twist geven. En zelf kruiden kweken in de moestuin is lekker en gemakkelijk. Doen dus! In deze blog een aantal echte aanraders voor kruiden in de moestuin.

Tot slot van dit méga moestuin stappenplan

Zo'n lijst met wat je allemaal wel of juist niet moet doen met een moestuin kan nogal intimiderend overkomen. Laat je echter niet weerhouden om gewoon te gaan beginnen met een moestuin of een volkstuin.
Al doende leert men. 
Het is super leuk, je ontmoet nieuwe mensen, doet nieuwe ervaringen en kennis op en je geniet veel meer van je eigen gekweekte eten. En zeg nou zelf, dat is toch alles waar het om zou moeten draaien in het leven, of niet soms?

Oja, bijna vergeten, als je wilt weten wat je allemaal voor lekkers kan maken van de door jou zelf gekweekte groenten, check dan deze pagina met allemaal lekkere en makkelijke recepten.

Verder lezen over moestuinieren?

Ben je enthousiast geworden en wil je nog eens rustig wat verder lezen in een boek? Dat kan. Ik heb de meest aanbevelenswaardige boeken over moestuinieren voor je op een rijtje gezet:


Jouw stappenplan: leuk om van je te horen

Dit is al een mooie lijst met tips en ideeën om te starten met een moestuin. Hoe ben jij begonnen met jouw moestuin en heb je nog goede tips? Ik ben heel benieuwd, dus laat vooral even een reactie achter bij dit bericht en deel je kennis!

Deel met je vrienden