Recensie boek De Zilvermeeuw

|B| De Boon in de Tuin
In een moestuin denk je niet direct aan meeuwen, tenzij je aan de kust of in een stad woont. Vaak wordt deze vogel als lastig ervaren, maar klopt dat beeld eigenlijk wel? Of zien we het gewoon verkeerd? Dit boek laat op een fraaie manier de andere kant van de zilvermeeuw zien.

boek de zilvermeeuw recensie kees camphuysen

Voorjaar 2014 is bij Uitgeverij Atlas Contact een nieuwe vogelserie van start gegaan. Elke auteur in de serie beschrijft een vogelsoort en onderzoekt zijn rol in de geschiedenis in de wereld. De auteur voert gesprekken met wetenschappers en verwerkt prachtige anekdotes. Het belang van mythologie, religie en wetenschap wordt beschreven, evenals de impact van klimaatveranderingen en de invloed van de mens op het voortbestaan van de soort. Ook voedsel, paring, broedtijd, overleving, sterfte en trek komen uitgebreid aan bod (bron: atlascontact.nl)

In deze serie over vogels is nu een nieuw boek uitgebracht: De Zilvermeeuw. In dit boek gaat Kees Camphuysen op zoek naar de Zilvermeeuw. Een vogelsoort die niet echt een allemansvriend is. Venijnig, brutaal en zonder schaamte is de associatie die de meeuw het eerste oproept bij mensen. Niets is echter minder waar.

Overspel, doodslag, partertrouw, plaatstrouw, specialisatie, kannibalisme. Het zijn enkele observaties die voorbij komen en die Camphuysen kon doen door jarenlang individuele vogels te volgen.

de zilvermeeuw kees camphuysen recensie boek
In dit boek, dat bol staat van de vlot geschreven waarnemingen en anekdotes, laat Camphuysen zien dat de meeuw juist zoveel meer is dan we op het eerste oog zouden denken. Met dit boek probeert hij de vooroordelen over de meeuw weg te nemen door een evenwichtiger beeld te schetsen aan de hand van veldonderzoek binnen een historische context.

'De Zilvermeeuw' kan met recht een ster aan het ornithologisch firmament genoemd worden. 
Op schilderachtige wijze beschrijft Camphuysen het landschap en zijn hoofdrolspelers. Conservatief, honkvast en routineus gaan ze door het leven. In die zin lijken meeuwen in meerdere opzichten meer op ons mensen dan we in de eerste plaats zouden denken.

Je komt niet vaak boeken tegen in zijn geheel gaan over één diersoort. En juist dat maakt dit boek, en ook de andere boeken in deze serie, zo bijzonder. Een heerlijk boek voor de vogelaar, maar zeker ook voor de rustzoeker, de natuurvriend of de vakantieganger. Al met al een aangename aanvulling voor je boekenkast.

Dit boek en alle andere vogelboeken uit de serie zijn hier te bestellen:

Deel met je vrienden