Review Accu Heggenschaar

|B| De Boon in de Tuin
Accugereedschap voor in de tuin is hot. Geen gedoe meer met eindeloze snoeren en haspels. Gewoon werken waar je wil, maar dan zonder de herrie en stank van een benzinemotor. Daarom test ik in deze blog een accuheggenschaar en geef ik handige aankooptips!

review gardena accu heggenschaar volkstuin moestuin


De Gardena ComfortCut Li-18/50 

Zoals de meeste leveranciers gebruikt ook Gardena het drie-trap-systeem om de heggenscharen in te delen. Zo is er de instap-serie (Easycut), de middenserie (Comfortcut) en de high-end serie (Powercut). Deze heggenschaar is er een van de middenserie Comfortcut.

Gardena geeft aan dat deze heggenschaar voor kleine tot middelgrote tuinen geschikt is. Ik ga er een beetje van uit dat ze dan tuinen bedoelen met heggen zo tussen de 1 en 2 meter hoog en maximaal zo'n 50 tot 75 haaglengte.

Gewicht

De schaar inclusief accu weegt 3.160 gram. Zonder accu weegt de schaar 2.665 gram en de accu weegt 495 gram. Deze gewichten heb ik gemeten met een keukenweegschaal die op de gram nauwkeurig aangeeft.

Onderstaande vergelijking met de Bosch AHS 400-24 (mijn huidige reguliere heggenschaar met snoer) is met een iets minder nauwkeurige weegschaal gewogen. Toch is er een aanmerkelijk verschil in gewicht van bijna een kilo en dat ga je wel merken als je lang met de schaar moet werken. Hoe lichter, hoe beter is het devies als je veel en lang met gereedschap aan het werk bent.

review accu heggenschaar gardena moestuin volkstuin

Accukracht

De accu is 18 Volt en levert een knappe 2,6 Ah (Ampère-uur). Dat betekent dat hij gedurende 1 uur 2,6 Ampère kan leveren en dat is in deze prijsklasse niet gering. Met deze gegevens kunnen we de Watt-uur capaciteit berekenen (aantal Volt x aantal Ah). De capaciteit van deze accu is 18 volt x 2,6 Ah = 46,8 Wh (Watt-uur). Hoe hoger de Watt-uur-waarde is, hoe meer de accu kan leveren en hoe langer de accu dus mee kan in het gebruik.

De duurdere accuvarianten leveren 40 Volt. Rekening houdend met eenzelfde Ah-waarde kom je dan op 104 Wh. Dat betekent dat je 122% langer kan werken met een accu van 40V. Dat is dus het overwegen waard als je meer dan 150 m1 strekkende heg ineens hebt te knippen. Hoe ik aan die waarde kom, lees je hierna.

accu heggenschaar review gardena volkstuin moestuin

De heggenschaar wordt geleverd met een acculader. Let op: er zijn ook pakketten zonder accu en lader. De lader is mooi klein van formaat met een dunne draad en kan daardoor prima overal opgeborgen worden. Let er wel op dat je in de winter de accu vorstvrij bewaart, dat verlengt de levensduur.

De oplaadtijd van volledig leeg naar vol (100%) is +/- 4,5 uur op kamertemperatuur. Dat is redelijk lang. Er is ook een Gardena Snellader 8831-20 beschikbaar. Deze laadt bijvoorbeeld de 18v accu in ongeveer 45 minuten op. Er hangt dan ook wel een prijskaartje aan van € 144. Als je het mij vraagt  kan je voor dat bedrag beter een extra accu kopen van € 85, dan kun je wisselen tussen de accu's.

accu heggenschaar review gardena volkstuin moestuin

Accuduur

De accuduur heb ik getest door de heggenschaar in een proefopstelling zonder belasting te laten draaien met een klem op de startknop. De uitkomst is dat de accu ongeveer 55 minuten zonder belasting draait. Na deze 55 minuten valt de schaar direct stil.

accu review heggenschaar moestuin gardena volkstuin

In de praktijk zal de belasting ongeveer 10% extra inzet vergen van de accu, dus dat betekent dat je zo'n 50 minuten aaneengesloten kunt werken met deze schaar. Er zijn echter weinig mensen die 50 minuten aan een stuk knippen, dus de praktische werkduur is nog langer. Om aan te geven wat je in de praktijk aan heggen kan knippen in 50 minuten heb ik hierna enkele rekenvoorbeelden opgenomen.

150 tot 200 m2 heg
Een beetje afhankelijk van je knipsnelheid en kniptechniek, maak je een knipzwaai van onder naar boven in ongeveer 7,5 á 10 seconden bij een heg van 1 meter hoog. Met een meslengte van 50 cm heb je dan 0,5 m2 geknipt. In 15 á 20 seconden knip je dan 1 m2. Teruggerekend naar een werkduur van 50 minuten, kan je met deze accu (18v en 2,6 Ah) 150 meter tot 200 meter strekkende heg van 1 meter hoog knippen. Als volgt berekend: 50 minuten maal 3 m2 per minuut resulteert in 150 m2. Is je techniek wat beter en knip je wat sneller, dan bereik je met dezelfde accuduur ongeveer 200 m2

65 tot 87 meter strekkende heg van 1m hoog en 30cm breed
Stel je hebt een heg van 1 meter hoog en 30 cm breed en je moet beide kanten knippen. Per strekkende meter heg moet je dan 2,3 m2 knippen (zijkant A 1 m2 + zijkant B 1 m2 + bovenkant 0,3m2). Dan kan je met deze accu 65 á 87 meter strekkende heg knippen.

33 tot 44 meter strekkende heg van 2m hoog en 50cm breed
Stel je hebt een heg van 2 meter hoog en 50 cm breed en je moet beide kanten knippen. Per strekkende meter heg moet je dan 4,5 m2 knippen (zijkant A 2 m2 + zijkant B 2 m2 + bovenkant 0,5 m2). Dan kan je met deze accu 33 á 44 meter strekkende heg knippen.

Vrolijk knippen in de Vinex
Aangenomen dat de gemiddelde achtertuin in een Vinex-wijk zo'n 8 meter breed en 10 meter diep is, dan houd het ik nog ruim aan. Je hebt dan 28 meter omtrek aan tuin. Stel dat je daar over de hele lengte een heg van 1 meter hoog zet, dan kan die je dus makkelijk knippen op één acculading en houd je ook nog genoeg over om de heg van de buurman of -vrouw te knippen. Iedereen blij.

Geluidsniveau

Met enig gevaar voor eigen leven, het moest natuurlijk bij een werkende machine, heb ik het geluidsniveau gemeten (spoiler: al m'n vingers zitten er nog aan ;-) De waarden die ik heb gemeten kwamen overeen met de waarden die de fabrikant opgeeft in het boekje. Echter, bij het handvat mat ik waarden van 98 dB met uitschieters boven de 100 dB.

Ik ging er eigenlijk vanuit dat het meeste geluid van de messen zou komen, maar het blijkt dus dat de motor het meeste geluid produceert. Aan het uiteinde van de messen ligt de geluidsdruk het laagste met 89 dB.

review accu heggenschaar gardena moestuin volkstuin

Geluidsniveau in werking is 95 dB bij het apparaat. Gemeten op oor-afstand is dat 92 dB, maar dat verschil is te verwaarlozen omdat je tijdens het werken continue met de heggenschaar beweegt en je oor ook wel eens erg dicht bij de schaar komt. Een geluidsniveau van ongeveer 95 dB betekent echter wel dat je gehoorbescherming moet gebruiken als je bezig bent met de heggenschaar. Dat is nodig vanaf ongeveer 85 dB. Dus oordoppen op!


Meslengte en hand-arm trilling

De meslengte van deze heggenschaar is 50 cm. Dat is wel een beetje de standaard voor heggenscharen en meer dan ruim voldoende voor het reguliere knip- en scheerwerk. Er zijn ook modellen met 55 cm en 60 cm, maar dat betekent meer gewicht (dus sjouwen) en bovenal meer hand-arm-trillingen. Het is dus maar de vraag of je zoveel meer werkplezier beleefd aan een heggenschaar met een langere meslengte.

De fabrikant geeft aan dat deze heggenschaar met 50 cm meslengte een waarde van 1,6 m/s2 hand-arm-trilling geeft. Dat is ruim binnen de grenswaarde van 5 m/s2 die je gedurende 8 uren mag hebben volgens de Arbodienst. In dat opzicht dus geen enkel probleem.

Echter, bij de variant met 60 cm meslengte wordt de waarde van arm-hand-trilling 2 m/s2. Een toename van 20% meslengte geeft dus 25% meer trilling in de armen en handen. Dus hoe langer het mes, des te meer trillingen en dat zou je serieus moeten overwegen. Immers hoe meer trilling, des te onaangenamer het werk. De vraag is of het extra werk dat je kan verzetten met 10 cm meslengte opweegt tegenover de toename in trilling. Dat is aan jezelf om te bepalen.

Mesopening en Takdikte

Als je een haag gaat knippen, dan wil je natuurlijk wel dat de schaar een beetje vlot door de takken gaat. Nou is takken een groot woord, want in de praktijk knip je bij een haag de één- en tweejarige twijgen en die zijn meestal niet veel dikker dan één centimeter.

Het kan wel eens gebeuren dat je de haag wat verder terug wilt nemen en dan kom je bij de wat dikkere twijgen uit. Dan is het fijn dat de heggenschaar ook makkelijk door de wat dikkere takken kan knippen zodat je niet telkens terug hoeft te grijpen naar een snoeischaar.

Daarom heb ik een testje opgezet met twee takdiktes: 16 mm en 18 mm. De takken zijn afkomstig van een vlierbes. Dat is een redelijk zachte houtsoort. Het testen van takken van hardere houtsoorten zoals liguster- en beukenstruik is inmiddels afgerond en ook daar gaat de heggenschaar moeiteloos doorheen.

De mesopening van deze heggenschaar is 20 mm waardoor beide takdiktes makkelijk tussen de tanden van het mes passen. De heggenschaar 'eet' zich zonder tegenstribbelen, gemakkelijk door beide takken heen. Ik zeg bewust 'eten', want de schaar pakt ze niet in één keer. Door de mesbeweging wordt er telkens een stukje van de tak weg gegeten. Wil je een mooie, strakke snede, dan is het altijd verstandiger om een snoeischaar te gebruiken.

takdikte test review accu heggenschaar gardena moestuin

Marktvergelijking

Als je de markt voor accuheggenscharen bekijkt met een prijs van tussen de €150 en €225 dan kom je onder meer onderstaande producten tegen. Daarbij moet ik vermelden dat lang niet alle informatie voorhanden is.

Schermen met Volts kan iedereen, dus die waarde vindt je overal terug. Maar uiteindelijk bepaalt de combinatie van Volts en Ampere hoe lang je met de accu kan doen. Vooral de Ampere-waarde van de accu is niet altijd terug te vinden en dat maakt het lastig om accu's met elkaar te kunnen vergelijken. Verder wordt de trillingswaarde lang niet altijd vermeld in de specificaties.

De Gardena ComfortCut Li-18/50 komt overall gezien prima uit de bus als je let op prijs (volledig pakket inclusief accu en lader), gewicht, trilling, snijbewegingen en looptijd van de accu.

accu heggenschaar vergelijking snoeien knippen

De heggenscharen verschillen vooral in prijs en accu. Hoe groter de accu, hoe langer de looptijd, maar ook hoe hoger de prijs. Als je accu's wilt met een langere looptijd (hogere Volt- en Ampere-waarde), dan moet je die in de meeste gevallen apart aanschaffen. Dat is natuurlijk een beetje een marketing-truc, want zo wordt de heggenschaar in de lagere prijsklasses getoond, terwijl je in de meeste gevallen nog wel een fiks bedrag kwijt bent voor een accu en een lader. Even goed opletten dus of je een pakket inclusief accu én lader hebt aangeklikt.

Wat verder opvalt is de variatie in het aantal snijbewegingen per minuut. Dat scheelt soms de helft tussen het meeste en minste aantal snijbewegingen per schaar. Je zou kunnen veronderstellen dat meer snijbewegingen mooiere snedes geeft en makkelijker werkt. Keerzijde is dan vaak wel weer dat het trillingsniveau wat hoger uitvalt, maar dat hangt ook grotendeels af van het binnenwerk van de motor.

gardena comfort cut review heggenschaar accu moestuin

Prijs

De geteste variant is inclusief accu verkrijgbaar voor € 180. Wil je dezelfde schaar maar dan met een meslengte van 60 cm in plaats van 50 cm, dan kom je op € 200. Een extra accu kost € 85 en mocht je een extra acculader erbij willen, dan kost dat € 25.

Kort genomen is de investering in het accusysteem á € 110 het grootste deel van de aanschaf (€ 85 voor de accu en € 25 voor de lader). De heggenschaar zelf komt dan op € 70 en dat is min of meer vergelijkbaar met heggenscharen die op netstroom werken via een snoer. 
Het voordeel van de accu is dat je hem in meerdere Gardena producten kan gebruiken (het z.g. HeartBeat-system). Dat is natuurlijk leuk als je al enkele accu-producten hebt, maar je hebt er niks aan als je accu-gereedschap van andere merken hebt. Het zal nog wel even duren voordat er universele accu's op de markt komen, dus tot dat moment is merkkeuze een belangrijke afweging die je moet maken voordat je in het accu-gereedschap stapt.

Tot slot

De accuheggenschaar is ter beschikking gesteld door Gardena en het is me niet gevraagd, maar zou ik hem zelf kopen? Ik denk zeker van wel. Hij is licht, ligt lekker in de hand en de accuduur is ruim voldoende en het genot van een heggenschaar zonder snoer is niet te beschrijven. Heerlijk overal knippen waar je maar wilt.

Als verbetering zou ik graag zien dat de oplaadsnelheid korter was dan 4,5 uur, maar het is niet onoverkomelijk tenzij je drie tuinen ineens wil knippen. De oplossing had ik al gegeven: gewoon een extra accu of snellader kopen, maar dan moet je wel weer even je portemonnee trekken. Dus minder tijd betekent in dit geval meer geld neerleggen.

Overweeg je om na het lezen van de review deze heggenschaar te kopen? Dan kan dat bijvoorbeeld via onderstaande links:


Een accuheggenschaar: iets voor jou?

Wat vind je van deze accu heggenschaar test? Zou een accuheggenschaar iets voor jou kunnen zijn? Of ben je al ruim voorzien in accutuingereedschap? En welk merk heeft dan je voorkeur? Ik ben reuze benieuwd waar jij mee werkt in de tuin. Leuk om je reactie te lezen in de comments!

Deel met je vrienden