Tips voor de moestuin in maart

|B| De Boon in de Tuin
Maart geeft ons meer tijd voor de moestuin, want het wordt al snel een uurtje of twee langer daglicht. Kortom: je wil aan de slag in de moestuin, maar wat kun je doen? En wat kun je al zaaien in maart? Lees daarom snel verder en kom alles te weten over de moestuin in maart!

Moestuin in maart

Grond bewerken

Er is denk ik geen onderwerp waar moestuiniers meer over verdeeld zijn dan grondbewerking. De één zegt spitten maakt de grond los, je werkt onkruid onder grond en brengt lucht in de bodem. De ánder zegt dat het massamoord is, omdat je miljarden micro-organismen naar de oppervlakte brengt waardoor ze sterven. Meer over spitten en het wel of niet doen lees je hier.

'Een droge maart, een natte april, een koele mei,
vullen de schuren en de kelders van de boer.'

Als de grond te nat is, bewerk hem dan nog even niet, dus check even hoe vochtig de grond is. Dat doe je door wat grond in je hand samen te knijpen en kijk of er water uit loopt. Beetje theoretisch is dat wel en omdat ik op zandgrond zit, werkt dat niet bij mij. Ik ga dus ook vooral op m'n gevoel af.


Waarom niet teveel in de natte grond wroeten? Je zou de structuur van de grond kunnen verslechteren als je te natte grond gaat bewerken waardoor plantengroei sterk gehinderd wordt. Als het een periode droger weer is, dan kan je de grond wat openbreken. Dit bevordert het opdrogen van de grond.

Zaaien in maart

Het klinkt mooi, zaaien in maart, maar die verrekte weergoden. Hadden de Grieken ze maar niet uitgevonden. Het is pas maart en eigenlijk kan al het vroege zaaigoed nog de hele maand april opgestart worden. Tijd genoeg dus laat je vooral niet opfokken door TV-programma's, tuinbladen, blogs en andere hipster info over zaaien. Jij bepaalt dat heus zelf wel.  

keep calm it's just march

Zaaien: 'temperature is key'

Het is mooi weer, het zaad brandt in de zakjes en je wil aan de slag. Je bent gewoon niet te houden. Begrijpelijk!

Om te zaaien in de volle grond is het redelijk vroeg, maar het is niet onmogelijk. De temperatuur van de grond is een belangrijke factor. Er schijnt een Engelse wijsheid te zijn dat de boer met zijn blote billen de temperatuur van de grond meet. Als het lekker aanvoelt aan de billetjes van de boer, dan is het tijd om te zaaien. Is naaktlopen op jouw volkstuin/moestuin verboden? Helaas... , maar gelukkig zijn er ook nog andere methodes.

Een andere - meer praktische - aanpak is dat je een klomp grond in de hand neemt en gewoon voelt hoe warm de aarde is. Het komt dan dus neer op gevoel en een beetje ervaring. Als je het echt zeker wilt weten, kun je een grondthermometer kopen, maar eerlijk gezegd vind ik dat wat onzinnig.

Bij mooi weer warmt de aarde lekker op, dus als het weer het toelaat, dan kun je het volgende alvast zaaien (check hier allerlei uitgebreide zaaikalenders op dit blog):

• Erwten zaaien/planten
• Rode bietjes zaaien
• Tuinbonen zaaien, voorkiemen en planten
• Spinazie zaaien
• Worteltjes zaaien
• Radijs zaaien
• Aardappelen poten (onder folie tot begin april)
• Slasoorten planten (onder folie tot half maart)
• Vroege bloemkool  planten
• Broccoli planten
• Uien en sjalot poten
• Peterselie planten
• Zaaien binnen of in de kas, voor de plantopkweek : plantjes voor spitskool, sla, bloemkool, broccoli, prei, selder

Zaailingen die niet meer te houden zijnHeb je zaailingen opgekweekt die de grond in kunnen, maar is het nog te nat om ze in de volle grond te zetten? Houdt ze dan nog maar even in de pot. Zorg dat ze koel mogelijk en in het licht staan en afgeschermd van de regen (anders spoelt de voeding niet uit de potgrond). Zijn het er niet zoveel? Dan kun je ze het beste even overzetten in wat grotere potten zodat ze lekker verder kunnen groeien.

Pootgoed zoals van uien of sjalotten leg je zo koel en donker mogelijk in afwachting van beter weer. Net als pootgoed van aardappelen waarvan de scheuten te lang dreigen te worden.

Gelukkig zijn er scherpe lezers zoals Anja, dus bij deze een aanvulling op mijn schrijfsels: "aardappels niet donker, maar juist zo licht mogelijk wegleggen om lange scheuten te voorkomen".
Check hier 5 tips voor de beste aardappels.

pootaardappelen op lichte plaats bewaren

Natuur een handje helpen

Je kan de natuur een handje helpen door al in maart stukjes grond af te dekken met zwart plastic, zo blijft de grond droog en warmt ook wat sneller op. Eén (ernstig) minpunt: het ziet er niet zo natuurlijk uit. Bij langere droge periodes gaat de plastic er beter af om het drogen te bespoedigen.

Na het zaaien kan je de kieming makkelijker maken door af te dekken met doorzichtige gaatjesplastic of vliesdoek. De warmte zal de zaden sneller laten kiemen en bij hevige regen zal de grond niet dichtslaan.

Wat zegt men over het weer in maart


De 'geleerden' zijn het niet helemaal eens over het weer in maart. De een zegt koud en nat geeft een gevuld vat, de ander zegt dat het ook in maart al lekker weer moet zijn om een goede oogst te hebben. Toch kun je aan de hand van enkele weerspreuken best wel wat zeggen over het weer in maart en of het een goed of matig oogstjaar gaat worden. Klik op onderstaand plaatje om te vergroten.

Weergezegden maart spreuken weer maart

Hopen op droog weer

Over het algemeen kun je stellen dat men het liefste droog weer heeft in maart (moi incluis). Dit zorgt ervoor dat de grond - die je in februari hebt bewerkt - mooi opdroogt zodat je het verder kan met zaaien. De grote spitkluiten moeten nog fijn gerakeld worden en de grond moet, waar nodig, nog wat geëgaliseerd worden. Zo krijg je mooie bedden met fijne grond om goed in te zaaien. Kortom genoeg te doen in de moestuin en nu maar hopen dat de weergoden ons goed gezind zijn!

Jouw moestuin: leuk om te horen!

Dit is wat ik zoal doe in de moestuin in maart. En hoe gaat het bij jou in de moestuin in maart? Heb je nog een goede tip of wil je wat kwijt? Ik ben reuze benieuwd, dus laat vooral een reactie achter!

Deel met je vrienden