Moestuin Update Mei

|B| De Boon in de Tuin
Mei is tot nu toe een een prima moestuinmaand. Droog en prima zaaiweer en er komen nog enkele regenachtige dagen. Al met al een goede basis voor komend moestuinseizoen! Daarom in deze post een update van de moestuin in mei.

moestuin volkstuin mei update

In mei scheurt alles letterlijk de grond uit. Het onkruid ook. De bladeren zijn frisgroen en lijken haast te tintelen in de voorjaarszon. De kracht waarmee de planten groeien is ongekend.

De maand mei is een prima maand om van alles te zaaien. Maar niet alles op mijn moestuin wordt opnieuw gezaaid. Zo is bijvoorbeeld de snijbiet overgebleven van vorig seizoen. De planten hebben overwinterd en beginnen nu aan hun tweede groei. Dit jaar gaan ze ook bloemen zetten, maar dat kan je redelijk eenvoudig voorkomen door telkens de bloemkern te verwijderen. Zo behoudt je frisse rode stengels met een biet-achtige smaak verpakt in frisgroen kronkelig blad. Prima voor in een bijvoorbeeld een frisse lente-salade, maar ook heerlijk in dit warme gerecht met pasta.

snijbiet warmoes mei lente moestuin volkstuin

De vijg heeft de winter ook overleefd, maar man man, wat heeft die plant nog een lange weg te gaan voordat er een keer vijgen aan zitten. Ik dacht dat het een snel groeiende plant was, maar dat valt nog aardig tegen. Hopelijk krijgt hij dit jaar de kans om even flink wat te groeien.

vijg stek moestuin volkstuin lente mei

De palmkool (Cavolo nero) is mooi opgekomen en staat nu onder een insectengaas. Dat voorkomt dat er koolvlieg, duiven en allerlei ander gespuis aan gaat knabbelen. Het is de eerste keer dat er palmkool in de moestuin staat, dus ik ben benieuwd naar de smaak. Hip is het in ieder geval, want je kunt geen kookboek of receptengids openslaan of er staat wel een gerecht in met palmkool.

palmkool cavolo nero moestuin volkstuin lente mei

De lavendel heb ik afgelopen herfst wat ingenomen. Van de afgeknipte takken heb ik enkele stekken genomen en die beginnen nu mooi in bloei te komen. De grote rozemarijnstruiken hebben toch wel wat geleden door de forse vorst. Ze staan er iets minder florissant bij dan andere jaren, maar ik heb er alle vertrouwen in dat ze nog wel gaan bij trekken.

rozemarijn bloei lente voorjaar mei volkstuin moestuin

De pepers en paprika's van eigen zaaisel staan inmiddels in de volle grond. Iets vroeger dan de IJsheiligen, maar gezien de voorspellingen durfde ik het wel aan. Er zat immers geen nachtvorst meer in de kaart. 

pepers paprika's moestuin volkstuin lente mei voorjaar

peper paprika zaailing moestuin volkstuin lente voorjaar mei

De kruisbes staat er ook lekker bij, al heeft die struik wel hele flinke stekels waar je akelig in kan blijven hangen. Dat is me al enkele keren overkomen. Die stekels vallen bijna niet op, kijk maar eens goed naar onderstaande foto, maar als je eraan hangt, dan weet je weer dat ze er zitten.

kruisbes moestuin volkstuin voorjaar lente mei

Tot slot nog een leuke overzichtsfoto van de moestuin. Het is nog vroeg in het seizoen, maar her en der staat het groen d'r al lekker fris op. Wordt vervolgd!

moestuin volkstuin update mei lente voorjaar

Jouw moestuin: leuk om te horen!

En wat doe jij deze dagen? Hoe staat het in de moestuin? Ben je al lekker bezig geweest in de moestuin? Leuk om van je te horen, dus laat vooral even een berichtje achter!

Deel met je vrienden