Review Accu Grasmaaier

|B| De Boon in de Tuin
Accugereedschap voor in de tuin is hot. Geen gedoe meer met eindeloze snoeren en haspels. Werken waar je wil, maar dan zonder de herrie en uitlaatgassen van een benzinemotor. In deze post test ik een accugrasmaaier van BLACK+DECKER én geef ik tips voor de aankoop van een accumaaier.

review accu grasmaaier black decker moestuin volkstuin

De BLACK+DECKER CLM5448PC2 54V Dualvolt 

Deze grasmaaier is ter beschikking gesteld door BLACK+DECKER in het kader van de actie 'Maak van je tuin een Milieuzone'. Doordat je met accugereedschap werkt, heb je geen last meer van uitlaatgassen in je tuin van benzinegereedschap.

Review

In deze review ga ik in op verschillende aspecten van deze accugrasmaaier zoals gewicht, accukracht en -duur, geluidsniveau, meslengte en hand-arm trilling en de hoogte instelling. Dit zijn stuk voor stuk aspecten die je mee kunt nemen in de afwegingen bij de aankoop van een op accu's aangedreven grasmaaier. 

Gewicht

De maaier weegt 26,6 kg inclusief accu's. De accu's wegen bij elkaar 2,4 kg (1,2 kg per stuk). Alles bij elkaar genomen is dat lekker licht. De maaier is niet zelf-rijdend, maar de wiellagers draaien soepel en het duwen gaat eigenlijk vanzelf.

Een beetje benzinemaaier van bijvoorbeeld Honda, McCulloch of John Deere zit al snel op een gewicht boven de 30 kg. Dat maakt deze maaier handig om te vervoeren als je bijvoorbeeld, net als ik, de maaier een keer op de volkstuin wilt gebruiken. Nu zul je zeggen, huh, is daar geen stroomvoorziening op de volkstuin? Jawel, maar het aansluitpunt zit echt heel ver weg (150 meter), dus moet ik altijd met veel snoeren en haspels in de weer om iets van stroom op m'n tuin te krijgen, dus dit is een prima oplossing daarvoor.

black decker accu maaier volkstuin gazon moestuin

Accu kracht

De twee meegeleverde accu's leveren elk 54 Volt en levert een knappe 2,5 Ah (Ampère-uur). Dat betekent dat één accu gedurende een uur 2,5 Ampère kan leveren. Met deze gegevens kun je de Watt-uur capaciteit berekenen (aantal Volt x aantal Ah). De capaciteit van de accu is 54 volt x 2,5 Ah =  135 Wh (Watt-uur). Hoe hoger de Watt-uur-waarde is, hoe meer de accu kan leveren en hoe langer de accu dus mee kan in het gebruik. Er kunnen twee accu's in de machine wat neerkomt op een totaal van 270 Wh aan geleverde capaciteit.
Tip: voor een lange levensduur van de accu bewaar je hem in de winter het best vorstvrij. 
De maaier wordt geleverd met een acculader. De lader is van een mooi formaat (net iets groter dan de accu zelf) en kan daardoor prima overal opgeborgen worden. 

review black en decker accu maaier gras gazon grasmaaier

De oplaadtijd van volledig leeg naar vol (100%) is +/- 3 uur op kamertemperatuur. Dat is vrij lang, maar je kunt bijvoorbeeld de avond en nacht voordat je gaat maaien de accu's opladen. 

De accu is voorzien van een laadindicatie voor zowel gebruik bij 18V als 54V. Zo kan je altijd even snel kijken hoe vol de accu nog is voordat je hem gaat gebruiken.

review black en decker accu maaier gras gazon grasmaaier

Accuduur

De accuduur heb ik getest door de grasmaaier in een proefopstelling zonder belasting te laten draaien. Dit heb ik gedaan met een klem op de startknop. De uitkomst van deze test is dat één accu ongeveer 35 minuten zonder belasting draait. Na deze 35 minuten schakelt de accu zichzelf uit en stoppen de messen met draaien.

De machine is uitgerust met zogenaamde 'auto-sense' technologie. Die analyseert de druk op de motor en past de snelheid van het mes aan voor een optimale gebruiksduur.

grasmaaier review black decker accu gereedschap tuin gazon

Maai-oppervlak met 1 accu: max 800m2

Zoals getest blijft een accu 35 minuten kracht geven om de motor te laten lopen. Om de oppervlakte te berekenen die je met de duur van één accu kunt maaien, ga ik uit van enkele aannames. In de praktijk zal dit uiteraard wat anders zijn, omdat er meestal ook bochten en obstakels zijn in een gazon.

Ervan uitgaande dat je dat je met maaien ongeveer 3 kilometer per uur loopt, dan is dat 50 meter per minuut. Als je dan 35 minuten continue door blijft lopen, dan heb je een afstand van 1.750 m1 afgelegd. Dit moeten we nog even corrigeren met de mesdoorsnede van 48 cm. Dus 1.750 m1 maal 48 cm resulteert in een egale oppervlakte van 840 m2. Dat is een gazonoppervlakte van zo'n 20 meter breed en 40 meter lang, vrij van obstakels. Variatie in graslengte en maaihoogte zijn hierbij buiten beschouwing gelaten. 

Als je dan ook nog eens meeneemt dat er twee accu's zijn, dan kun je een oppervlakte van ruim 1.600 m2 maaien met twee acculadingen. Dat is 16 aren oftewel 0,16 hectare. Meer dan genoeg voor een gemiddeld gazon lijkt me zo. Immers, in Nederland liggen ongeveer 4,5 miljoen tuinen met een gemiddelde oppervlakte per tuin van naar schatting 125 vierkante meter, aldus deze publicatie

Geluidsniveau

Met enig gevaar voor eigen leven, het moest natuurlijk bij een werkende machine, heb ik het geluidsniveau gemeten met app op de iPhone. Spoiler: al m'n tenen zitten er nog aan ;-)

Het viel me direct op dat deze grasmaaier erg stil is in vergelijking met bijvoorbeeld een benzinemaaier. De waarden die ik heb gemeten kwamen nagenoeg overeen met de waarden die de fabrikant opgeeft in het meegestuurde boekje.

review accu maaier black en decker gras gazon maaien

Het geluidsniveau in werking is 91 dB, direct boven de motor gemeten. Bij de messen is het logischerwijs iets meer en kwam ik op 100 dB. Gemeten bij het handvat (ongeveer oor-afstand) is het geluidsniveau 83 dB.

Een prima geluidsniveau en daarom zou je gehoorbescherming met een gerust hart achterwege kunnen laten. Dat is pas nodig vanaf ongeveer 85 dB volgens de Arbodienst. Ter vergelijking, benzinemaaiers produceren al snel zo'n 105 dB op oor-afstand. Dat is vergelijkbaar met een straaljager op 300 meter hoogte!

Meslengte en hand-arm trilling

De mesdiameter van deze grasmaaier is 48 cm. Dat is wel zo'n beetje de grootste maat voor duwmaaiers en meer dan ruim voldoende voor het reguliere maaiwerk. Er zijn ook modellen met 32 cm en 34 cm, maar dat betekent je wat vaker het gazon op en neer moet lopen. Per baan scheelt dat 16 cm tussen de variant met de grootste en de kleinste meslengte.

Met een mesdiameter van 48 cm maai je dus 1,5 keer zo snel en dat verschil is na 10 banen is dat al opgelopen tot een breedte van 1,60 meter. Dat is serieus een overweging als je een flink stuk gras te maaien hebt.

review accu grasmaaier black en decker gazon gras

De fabrikant geeft aan dat deze grasmaaier met 48 cm meslengte een waarde van 4,4 m/s2 hand-arm-trilling geeft en dat voel je zodra je de maaier hebt aangezet en dat is vrij veel. Het komt denk ik door de meslengte van 48 cm. Immers hoe langer een mes, des te meer trilling het geeft.

De vergelijking gaat niet helemaal op, maar een heggenschaar die je de hele tijd in de hand hebt, zit op zo'n 1,6 m/s2.  Volgens de Arbodienst is de grenswaarde 5 m/s2 die je gedurende 8 uren mag hebben. In dit geval kun je dus probleemloos de hele dag maaien, mits je geen lege accu hebt.

Het kan ook zijn dat het mesblad niet helemaal lekker is uitgebalanceerd. Dit is relatief eenvoudig zelf bij te stellen door het mes te laten balanceren op een flinke spijker. Sla een flinke spijker in een stuk hout en zet dat stuk hout rechtop in een bankschroef of workmate zodat de spijker aan de bovenkant zit. Hang dan het mes met schroefgat (midden) aan de spijker (check filmpje hier).

Het mes zou stabiel moeten blijven hangen aan de spijker. Wijkt het mes naar een bepaalde kant, dan vijl of slijp je daar wat meer van de scherpe kant af tot het evenwicht is hersteld. Ik ga daar nu nog niet aan beginnen (immers net nieuw), en wellicht dat door het maaien de balans nog enigszins gaat wijzigen, dus ik kijk het nog even aan voordat ik eraan ga schroeven en vijlen.

black decker accu maaier volkstuin gazon moestuin
Dit ben ik niet zelf, maar iemand van BLACK+DECKER (mét haar ;-)

Hoogte-instelling

Als je een gazon gaat knippen, dan wil je natuurlijk wel dat de maaier een beetje vlot door het gras heen gaat en niet bij elk uit de kluiten gewassen polletje stilvalt. Ook als het geregend heeft, of als het gras wat hoger staat dan normaal, dan moet de maaier er redelijk vlotjes doorheen gaan.

Daarom is deze maaier voorzien van een handig instelsysteem. Met één hendel kun je tegelijkertijd alle vier de wielen in hoogte verstellen. Dat is erg handig.

review accu grasmaaier black en decker gazon gras

Prijs en overweging

De geteste variant is inclusief accu's verkrijgbaar voor net iets meer dan € 500 en dat is een serieus bedrag, maar vergelijkbaar met benzinemaaiers van dezelfde kwaliteit en maaibreedte. Een beetje benzinemaaier zit ook zo tussen de € 500 en € 1.000. Ik denk dat de prijs van accugereedschap de komende jaren nog wat zal gaan dalen. De technologie wordt immers goedkoper en de vraag wordt groter. Dat maakt accugereedschap een heel aantrekkelijk alternatief voor benzine-aangedreven gereedschap.

black decker accu maaier volkstuin gazon moestuin

Het voordeel van een investering in deze maaier is dat je de accu's in meerdere BLACK+DECKER producten kunt gebruiken zoals een grastrimmer. Dat is natuurlijk leuk als je al enkele accuproducten hebt, maar je hebt er niks aan als je accugereedschap van andere merken hebt. Het zal nog wel even duren voordat er universele accu's op de markt komen, dus tot dat moment is merkkeuze een belangrijke afweging die je moet maken voordat je in het accugereedschap stapt.

Als ik een aanbeveling zou mogen geven voor aanpassing in een opvolgend model, dan is het dat de maaier zelfrijdend wordt. De maaier is licht en laat zich makkelijk vooruit duwen, echter als je flinke oppervlaktes te maaien hebt, dan is het wel fijn als de maaier zelfrijdend is.

Het is me niet gevraagd, maar zou ik hem zelf kopen? Accumaaien is handig. Geen gedoe meer snoeren die overal liggen, of waar je per ongeluk doorheen snijdt. En ook geen ritjes meer naar de benzinepomp om met je jerrycan voor een tientje brandstof moet gaan halen. Dus alles overwegend denk ik van wel, al zou ik er wel even voor moeten sparen.

Wil je na het lezen van de review meer producten bekijken of overweeg je om deze grasmaaier te kopen? Check dan onderstaande links:


Een accugrasmaaier: iets voor jou?

Zou een accugrasmaaier iets voor jou kunnen zijn? Of ben je al ruim voorzien in accutuingereedschap? En welk merk heeft dan (traditioneel) jouw voorkeur? Ik ben reuze benieuwd waar jij mee werkt in de tuin. Leuk om je reactie te lezen in de comments!

Deel met je vrienden