Review Accu Grastrimmer

|B| De Boon in de Tuin
Accugereedschap voor de tuin is hot. Geen gedoe meer met eindeloze snoeren en haspels en werken waar je maar wilt. In deze post test ik een accugrastrimmer van BLACK+DECKER én geef ik tips waar je op moet letten bij de aanschaf van een grastrimmer.

accugrastrimmer black decker STC5433 review accu tuingereedschap

De BLACK+DECKER 54V Dualvolt Accu Grastrimmer STC5433

Deze grastrimmer is ter beschikking gesteld door BLACK+DECKER en in deze review ga ik in op verschillende aspecten van deze accugrastrimmer zoals gewicht, accukracht en -duur en geluidsniveau. Dit zijn stuk voor stuk aspecten die je mee kunt nemen in je afweging bij aanschaf van een accugrastrimmer, ook wel kantenmaaier, trimmer of strimmer genoemd.

accugrastrimmer black decker STC5433 review accu tuingereedschap

Gewicht

De trimmer weegt 4,25 kg inclusief de accu. De accu zelf weegt 1,2 kg. Alles bij elkaar genomen is dat een aardig gewicht. Daarom wordt de trimmer geleverd met een schouderband. Dat zie je ook vaak terug bij bosmaaiers. Daardoor hangt het gewicht aan je schouder en hoef je eigenlijk alleen nog maar te sturen met je handen en dat werkt lekker licht.

Accu kracht

De meegeleverde accu levert 54 Volt en bij een knappe 2,5 Ah (Ampère-uur). Dat betekent dat de accu gedurende een uur 2,5 Ampère kan leveren. Met deze gegevens kun je de Watt-uur capaciteit berekenen (aantal Volt x aantal Ah). De capaciteit van de accu is 54 volt x 2,5 Ah =  135 Wh (Watt-uur). Hoe hoger de Watt-uur-waarde is, hoe meer de accu kan leveren en hoe langer de accu dus mee kan in het gebruik.
Tip: voor een lange levensduur van de accu bewaar je hem in de winter het best vorstvrij. 
De trimmer wordt standaard geleverd met een acculader. De lader is van een mooi formaat (net iets groter dan de accu zelf) en kan daardoor prima overal opgeborgen worden.

review black en decker accu maaier gras gazon grasmaaier

De oplaadtijd van volledig leeg naar vol (100%) is +/- 3 uur op kamertemperatuur. Dat is vrij lang, maar niet langer dan gemiddeld voor accu's met deze capaciteit. Je kunt overwegen om een snellader aan te schaffen. 

De accu is voorzien van een laadindicatie voor zowel gebruik bij 18V als 54V. Zo kan je altijd even snel kijken hoe vol de accu nog is voordat je hem gaat gebruiken.

review black en decker accu maaier gras gazon grasmaaier

Accuduur

Verder is de accuduur zeker niet onbelangrijk. Immers je wilt zo lang mogelijk kunnen doorwerken op een accu. Daarom heb ik de accuduur getest door de trimmer in een proefopstelling te laten draaien zonder belasting. Dit heb ik gedaan met een klem op de startknop en de vergrendeling. De uitkomst van deze test is dat één accu ongeveer 35 minuten zonder belasting draait op stand 1. Dat is het laagste toerental. Na deze 35 minuten schakelt de accu zichzelf uit en stopt de trimmer met draaien.

Als je de grastrimmer op stand 2 zet, dan verhoog je daarmee het toerental en daarmee ook de werkkracht van de trimmer. De accu is dan met een looptijd van zo'n 25 minuten wel iets sneller leeg.

accugrastrimmer black decker STC5433 review accu tuingereedschap
de testopstelling

Hoeveel gras kun je trimmen?

Zoals bleek uit de duurtest blijft de accu ongeveer 35 minuten kracht geven om de motor te laten lopen. Om de oppervlakte te berekenen die je met de duur van één accu kunt trimmen, ga ik uit van enkele aannames. In de praktijk zal dit uiteraard wat anders zijn, omdat er meestal ook bochten en obstakels zijn in het te trimmen stuk gras en kantjes niet altijd netjes in een rechte lijn lopen.

Ervan uitgaande dat je dat je ongeveer 3 meter graskant kunt trimmen in één minuut, dan kun je met een accuduur dat ongeveer 100m1 graskant trimmen als je continu zou doorgaan. Variatie in graslengte en maaihoogte zijn hierbij buiten beschouwing gelaten. Dat lijkt me ruim voldoende voor de gemiddelde tuin. 

Qua bosmaaien is de accu wat sneller leeg omdat er meer kracht geleverd moet worden. Als je rekent dat je ongeveer 1m2 in een minuut kunt bosmaaien, dan kun je met een accuduur ongeveer 35m2 maaien. Dat is een lap onkruid van 5 bij 7 meter en dat lijkt me op één accuduur alleszins redelijk, maar valt natuurlijk niet te vergelijken met een benzinebosmaaier. Dus als je echt veel gaat bosmaaien, dan is een professionele variant, of eentje op benzine, te overwegen. 

accugrastrimmer black decker STC5433 review accu tuingereedschap

Geluidsniveau

Met enig gevaar voor eigen leven, het moest natuurlijk bij een werkende machine, heb ik het geluidsniveau gemeten met app op de iPhone. Spoiler: al m'n vingers zitten er nog aan ;-)

Het viel me direct op dat deze grastrimmer erg stil is in vergelijking met bijvoorbeeld een wat oudere grastrimmers die voorzien van een snoer. De waarden die ik heb gemeten kwamen nagenoeg overeen met de waarden die de fabrikant opgeeft in het meegestuurde boekje.

geluidsmeting black decker grastrimmer

Het geluidsniveau in werking is 92 dB, direct bij de motor gemeten. Gemeten bij het handvat (ongeveer oor-afstand) is het geluidsniveau iets meer dan 81 dB.

Een prima geluidsniveau en eventuele gehoorbescherming zou je daarom met een gerust hart achterwege kunnen laten. Dat is pas nodig vanaf ongeveer 85 dB volgens de Arbodienst.

Trimdraad, werkbreedte en hand-arm trilling

De trimdiameter van deze grasmaaier is 35 cm. Dat is een aardig formaat om gras mee te trimmen en eventueel een stukje opschot weg te maaien zoals een bosmaaier. De bosmaaiers van bijvoorbeeld een meerk als Stihl hebben een maximale diameter van 40 cm en daar komt deze grastrimmer dus aardig bij in de buurt.

De trimmer wordt geleverd met twee spoelen. Een zelfvoedende spoel met een enkele draad van 2 mm voor het lichtere werk. De tweede spoel heeft een vaste draad (niet zelfvoedend) met twee uiteinden. Hierdoor wordt de werkcapaciteit verdubbeld voor het zwaardere werk.


trimdraad spoel zelfvoedend accugrastrimmer black decker bosmaaier

De fabrikant geeft aan dat deze kantenmaaier een hand-arm trillingswaarde heeft van 1,5 m/s2 hand-arm-trilling geeft. En dat is een keurige waarde voor handgereedschap. Je merkt bijna geen trilling als je de trimmer in gebruik hebt. 


De vergelijking gaat niet helemaal op, maar deze heggenschaar die je de hele tijd in de hand hebt zit op zo'n 1,6 m/s2. Volgens de Arbodienst is de grenswaarde 5 m/s2 die je gedurende 8 uren mag hebben. In dit geval kun je dus probleemloos de hele dag kanten maaien, mits je geen lege accu hebt.


accugrastrimmer black decker STC5433 review accu tuingereedschap


Prijs en overweging

De geteste variant is inclusief accu's verkrijgbaar voor € 200 en dat is een serieus bedrag, maar vergelijkbaar met benzinetrimmers van dezelfde kwaliteit. Een beetje benzinetrimmer of -bosmaaier zit al snel op een bedrag tussen de € 300 en € 600. Ik denk dat de prijs van accugereedschap de komende jaren nog wat zal gaan dalen. De technologie wordt immers goedkoper en de vraag wordt groter. Dat maakt accugereedschap een heel aantrekkelijk alternatief voor benzine-aangedreven gereedschap.

Het voordeel van een investering in deze kantenmaaier is dat je de accu's in meerdere BLACK+DECKER producten kunt gebruiken zoals een grasmaaier of een heggenschaar. Dat is natuurlijk leuk als je al enkele accuproducten hebt, maar je hebt er niks aan als je accugereedschap van andere merken hebt. Het zal nog wel even duren voordat er universele accu's op de markt komen, dus tot dat moment is merkkeuze een belangrijke afweging die je moet maken voordat je in het accugereedschap stapt.

Het is me niet gevraagd, maar zou ik hem zelf kopen? Een kantenmaaier op accukracht is erg handig. Geen gedoe meer snoeren die overal achter blijven haken en, ingeval je een benzinetrimmer hebt, ook geen ritjes meer naar de benzinepomp om met je jerrycan voor een tientje brandstof te gaan halen.

Wil je na het lezen van de review meer accuproducten bekijken of overweeg je om deze accugrastrimmer te kopen? Check dan zeker even onderstaande links:


Een accugrastrimmer: iets voor jou?

Zou een accugrastrimmer iets voor jou kunnen zijn? Of prefereer je liever een trimmer op benzine? Wat zijn jouw overwegingen? En welk merk heeft jouw voorkeur? Ik ben reuze benieuwd waar jij mee werkt in de tuin. Leuk om je reactie te lezen in de comments!

Deel met je vrienden