Recept Pompoen Chutney

|B| De Boon in de Tuin
Het najaar is pompoentijd. Daarom in deze blog een heerlijk oud recept voor herfstige pompoenchutney. Lekker bij een glaasje rode wijn en een blokje kaas. Maar ook bij rood vlees en wild. Haardvuur aan en genieten maar. Smakelijk!

pompoenchutney recept herfst

Ik heb dit recept via een oudtante gekregen en heb me laten vertellen dat dit recept afkomstig is van het Engelse platteland, omstreeks 1863. Ouderwets lekker dus!

pompoenchutney recept herfst ingrediënten

Ingrediënten voor Pompoenchutney

Dit is wat je nodig hebt om deze pompoenchutney te maken. Uiteraard kun je naar smaak een beetje variëren met de kruiden en hoeveelheden. Deze hoeveelheden geven een indruk en hebben tot nu toe altijd een zeer smakelijke pompoenchutney opgeleverd.

Groenten
  • Pompoen (zonder schil) 750 gram
  • Stoofappels (liefst Goudreinet of Schone van Boskoop) 250 gram
  • Uien 250 gram
  • Verse gember 2 cm, paar bolletjes ingelegde gember kan ook
Kruiden en overige
  • Kerriepoeder 2 theelepels
  • Bruine suiker 2 eetlepels (voor over de pompoen in de oven)
  • Bruine suiker 250 gram (mag ook fijne bruine basterdsuiker zijn)
  • Rozijnen 250 gram
  • Appelazijn 450 ml
  • Zout en peper naar smaak

pompoenchutney recept herfst ingrediënten

Snijd de pompoen in blokjes van 1cm bij 1cm. Vermeng de pompoen met twee eetlepels bruine suiker, twee eetlepels kerrie en peper en zout. Leg de blokjes daarna op een oventray en rooster ze 25 minuten in een oven op 190 graden.

pompoenchutney recept herfst ingrediënten

Ga daarna verder met de rest van het recept. Snijdt de appel en de uien in kleine stukjes. Fruit de ui even aan in de pan en voeg dan de appel toe. Als dat op temperatuur is, dan voeg je de rozijnen, de bruine suiker, gember en de azijn toe. Laat het geheel zo'n 15 minuten zachtjes pruttelen.

pompoenchutney recept herfst ingrediënten

Na 25 minuten haal je de pompoen uit de oven en laat je de blokjes iets afkoelen (niet te veel). Voeg daarna de pompoen toe aan de rest in de pan en laat het geheel nog zo'n 20 minuten pruttelen tot er een mooie dikke substantie is ontstaan.

pompoenchutney recept herfst ingrediënten

Gebruik schone potten en vul de potten af met de hete chutney. Daarna even 5 minuten op de kop en dan omdraaien om verder rustig te laten afkoelen. Als de potten goed dicht zijn (de deksel zegt geen klik-klak meer) dan kun je de chutney rustig een jaar bewaren.

Dit recept levert aan het einde ongeveer 5 potjes van 300 ml op, dus in totaal zo'n 1,5 liter heerlijke pompoenchutney.

Gebruik je potjes van Hak? Dan zijn dat ongeveer 4 Hak-potten van 350 gram (dat is het middelmaatje) en dan hou je nog wat over om direct op te smikkelen.

Dat is altijd handig om te weten, omdat iedereen weer andere potjes gebruikt die een verschillende hoeveelheid kunnen bevatten. Zo kan je zelf berekenen hoeveel potjes je nodig hebt van het soort dat je zelf graag gebruikt.

pompoenchutney recept herfst ingrediënten

En wat is jouw chutneyfavoriet? 

In deze chutney kan je lekker wat pompoen kwijt en hij smaakt ook nog eens bijzonder goed. Maar jij hebt vast ook een favoriet recept voor een heerlijke chutney. Let me know in de comments. Leuk om van je te horen!

Deel met je vrienden