Compost verspreiden in de moestuin

|B| De Boon in de Tuin
Vroeg in het jaar zet ik altijd mijn composthoop om. De vrijgekomen compost verspreid ik dan in de moestuin. In deze post lees je hoe ik dat gedaan heb.

compost verspreiden moestuin tip volkstuin composteren

Zo net na de start van het nieuwe jaar, mits het niet te hard vriest, krijg ik altijd zin om de composthoop om te zetten. Dat is voor mij een activiteit die de start van het nieuwe moestuinseizoen markeert.

compost verspreiden moestuin tip volkstuin composteren

Afmetingen van de composthoop

Mijn composthoop is eigenlijk een 1-bak-systeem simpelweg omdat ik niet meer ruimte heb. De bak is ongeveer 1m x 1m x 1m groot, dus in deze bak kan ik ongeveer 1 kuub (1.000 liter) groenafval kwijt.

Gedurende het jaar gaat hier al het groenafval uit de moestuin op. Ook gemaaid gras en onkruiden, mits het niet te ver in het zaad is geschoten. De rest van het jaar doe ik er eigenlijk weinig meer aan. Af en toe een beetje woelen met de riek en verder aanvullen met groenafval en als de hoop erg droog wordt, dan besproei ik hem met water. De wormen en hun collega's doen de rest.

Wil je zelf ook gaan composteren? In deze uitgebreide post lees je alles over hoe je zelf de beste compost maakt.

De droogte van 2018

Door de droogte van het afgelopen jaar heb ik wel gemerkt dat de composthoop erg droog is geworden. Regelmatig heb ik er een paar gieters water over gegoten, maar dat heeft niet veel geholpen. Het was gewoonweg te droog in 2018. Gelukkig heeft het de laatste weken nog aardig geregend, waardoor er wel goede compost is gevormd.

compost verspreiden moestuin tip volkstuin composteren

Is compost zeven nodig?

Het antwoord is nee, maar natuurlijk kun je de compost verder zeven zodat je het kan gebruiken als zaai- en stekgrond. Mijn eigen compost zeef ik helemaal niet. Met de riek haal ik de grootste restanten eruit en de rest schep ik met een bats in de kruiwagen. Mochten er dan nog grote stukken onverteerde plantenresten tussen zitten, dan haal ik die met de hand weg. De rest mag verder composteren in de moestuinbedden.

compost verspreiden moestuin tip volkstuin composteren

De composthoop was niet helemaal gevuld, ik schat dat er zo'n 800 liter in zat, dus net niet helemaal vol tot bovenaan. Daar kwam ongeveer 2,5 kruiwagen uit van 80 liter per stuk. Dat betekent dus ongeveer 200 liter gratis compost. Dat is toch gaaf!

compost verspreiden moestuin tip volkstuin composteren

De vrijgekomen compost verspreid ik met name bij het jonge fruit. Dat zijn in dit geval de rode bessen, abrikozenboom, diverse appelbomen, frambozen en de rabarber. Het restant heb ik over diverse moestuinbedden verdeeld.

Mooi om dat kleurverschil te zien tussen compost en de zandgrond van de moestuin. Je ziet duidelijk dat de compost een stuk donkerder is. Voorzien van allerlei voedingsstoffen en micro-organismen gaat dat de planten zeker goed doen.

Jouw Compost tip: leuk om van je te horen!

In deze post kon je lezen wat ik met de compost doe in de moestuin. Hoe composteer jij en heb je nog een goede tip? Ik ben heel benieuwd, dus laat vooral even een reactie achter bij dit bericht!

Deel met je vrienden