Recensie 'Het Nieuwe Moestuinieren'

|B| De Boon in de Tuin
Het boek 'Het Nieuwe Moestuinieren' van Hans van Eekelen is alweer een tijdje op de markt, maar het boek staat bomvol moestuininformatie (900! pagina's) en is uiterst nuttig voor de moestuinder. Daarom in deze blog een recensie van deze musthave voor elke moestuinliefhebber.
hans eekelen groenmoes nieuwe moestuinieren recensie

Het Nieuwe Moestuinieren

Het Nieuwe Moestuinieren is een encyclopedisch werk van Hans van Eekelen (Groenmoes) en omvat vrijwel alles wat de moestuinier zou willen weten en is daarmee direct een boek dat iedere moestuinier, maar ook iedere liefhebber van beter en natuurlijk voedsel eigenlijk in zijn of haar kast zou moeten hebben staan.

Bijna 2 kilo moestuin-informatie!

Het boek weegt bijna twee kilo en is toch in een handzaam formaat vormgegeven en tevens voorzien van twee ingebonden leeslinten. Kijk dat leest nog eens handig.

nieuwe moestuinieren hans eekelen recensie moestuin

Geen handboek maar een praktijkboek

Hans geeft in de introductie van het boek aan dat geen handboek is maar meer een praktijkboek. Het neemt niet de theorie als basis, maar gaat uit van de echte moestuin.

Zoals ik in het begin van deze blog al aangaf is het boek zeer volledig te noemen. In het bijna 900! pagina's tellende boekwerk kun je jezelf beter af vragen wat er niet in staat. Het bevat onder meer zaai- en teeltbeschrijvingen van groenten en fruit aangevuld met teelt-, bewaar- en bereidingstips, praktijkervaringen en voedingswaarden. Ook vind je er opiniestukken over zeer veel uiteenlopende actuele thema's zoals chemische bestrijdingsmiddelen, keurmerken, E-nummers, de voedselzandloper, bijen(-sterfte) en biodiversiteit.

En dat is nog niet alles. De meeste onderwerpen zijn aangevuld met vraag- antwoordrubrieken van bijvoorbeeld professionele telers en bedrijven, maar ook met diverse praktijkverhalen over het kweken van aardappels in de praktijk.

Die praktijkverhalen hebben de vorm van een praatje dat je bijvoorbeeld ook houdt met de (vaak wat oudere) meer ervaren moestuinders op je volkstuincomplex. En uit die praatjes komen vaak hele handige en bruikbare tips die zijn voortgekomen uit jarenlange moestuinervaring of familieoverlevering. Dat soort kennis en praktijkinformatie zie je bijna in geen ander moestuinboek op die uitgebreide schaal terug.

nieuwe moestuinieren hans eekelen recensie moestuin

Uitnodiging tot analoog surfen

De opzet is in de vorm van een uitgebreide encyclopedie en het leest alsof je analoog aan het surfen bent. Je hopt zo van onderwerp naar onderwerp alsof je aan het surfen bent op het web.

Bij elk onderwerp tref je een beschrijving aan. Soms is dat in de vorm van een verklaring zoals in een woordenboek en soms is dat een mini-naslagwerk in dit grote boek. Zo zijn er maar liefst 20 pagina's gewijd aan het trefwoord 'Aardappel' waardoor werkelijk alles dat je wilt weten over de aardappel staat beschreven.

In andere gevallen wordt er verwezen naar meer en uitgebreidere informatie die beschikbaar is, zoals bijvoorbeeld bij de onderwerpen snoeien, bodemverbetering of het maken van een moestuinplan. Regelmatig verwijst van Eekelen ook naar zijn eerder uitgebrachte zaaiagenda 'Van Zaaien tot Oogsten'.

nieuwe moestuinieren hans eekelen recensie moestuin

Uitgebreide Registers

Het gebeurt niet vaak dat ik de bronnenlijst achterin een boek helemaal doorspit, maar in dit geval zijn de laatste pagina's minstens zo interessant als de inhoud van het boek zelf.

Achterin het boek zijn namelijk uitgebreide registers (meer dan 80 pagina's!) opgenomen met onder meer een woordenlijst, een overzicht van alle praktijkverhalen op trefwoord, de praktijkvragen, informatieve websites per groente- en fruitsoort, geraadpleegde en aanbevolen literatuur, geraadpleegde websites en een overzicht van de partners van Groenmoes.

Dus mocht je het boek uitgelezen hebben, dan staat er nog een heel scala aan bronnen, boeken en websites op je te wachten waar je (nog) meer informatie kunt opzoeken en waar je lekker verder kunt lezen. Overigens denk ik dat je aan dit boek in 99% van de gevallen echt wel genoeg hebt.

nieuwe moestuinieren hans eekelen recensie moestuin

Over de auteur Hans van Eekelen

Hans van Eekelen (1943) is de drijvende kracht achter Groenmoes, een initiatief dat mensen inspireert om actief bezig te zijn met gezond voedsel. Hij publiceerde eerder de succesvolle titels 'Zaaiagenda ' en 'Van zaaien tot oogsten'.

Verder kent moestuinierend Nederland (en Vlaanderen) Hans ook van het jaarlijks terugkerende fenomeen de Groenmoesmarkt. De grootste moestuinmarkt van Nederland gehouden in N-Brabant. Een vaste waarde in de agenda voor veel moestuinders.

Hans heeft eind 2018 aangegeven te stoppen met de website en de nieuwsbrieven van Groenmoes.nl om zo samen met zijn vrouw te gaan genieten van de toekomst die voor hen ligt. Daarmee lijkt het of Hans (nu 75 jaar) in dit boek al zijn kennis en ervaring heeft willen bundelen tot één grote nalatenschap (legacy) aan de moestuincommunity in Nederland en Vlaanderen en ik durf wel te stellen dat Hans in die opzet zeker is geslaagd.

nieuwe moestuinieren hans eekelen recensie moestuin

Direct bestellen

Vergeet al die hippe moestuinboekjes die op dit moment de top-lijstjes sieren. Dit is het echte (naslag-) werk en zacht geprijsd voor net geen €30. Met dit boek in de hand word jij de eindbaas in moestuinland!

Bestel daarom direct dit bijzondere moestuinboek en de andere boeken van Hans van Eekelen!

Deel met je vrienden