Review Hori Hori Tuinmes

|B| De Boon in de Tuin
Van het bestaan van zo'n handig Japans tuinmes was ik eerlijk gezegd nog niet op de hoogte. Daarom wilde ik er weleens eentje testen en lees je in deze post alles over het Hori Hori tuinmes voor in de moestuin!

review hori hori tuinmes moestuin

Weer eens wat nieuws: een tuinmes oftewel een Hori Hori. Dit mes van het Japanse merk Nisaku is ter beschikking gesteld door Bolderik Tuinontwerp. Het woord Hori (堀) betekent 'om te graven' in het Japans en het wordt beschouwd als een onmisbaar stuk gereedschap bij het graven en wieden in de tuin.

De Hori Hori werd in Japan oorspronkelijk gebruikt voor o.a. het verzamelen van eetbare planten in de bergen en het snijden van bamboescheuten. De Hori Hori is ook zeer geschikt voor het maken van stekken zoals bijvoorbeeld van bonsai.

Die Japanners maken solide tuingereedschap en dat ook nog eens vlijmscherp is. Zo testte ik eerder al eens de snoeischaren en heggenscharen van Japanse merk Okatsune.

Toepassingen van de Hori Hori 堀

Een Hori Hori tuinmes heeft heel erg veel toepassingen. Zo kan je er onder andere het volgende mee:

  • Graven en grond losmaken
  • Onkruid verwijderen
  • Snoeien/zagen van kleine takken
  • Door wortels heen snijden
  • Verplanten van zaailingen 
  • Planten bollen en knollen
  • Rijen markeren om bijvoorbeeld in te zaaien
  • Stenen lospeuteren en verwijderen
  • Twijgen splitten
  • Aanmaakhoutjes hakken

Je zou er ook nog blikken mee kunnen openen en dieren of vissen fileren, of lastige tuinburen mee op afstand houden, maar dat beschouw ik meer als nuttige toepassing in gevallen van uiterste nood. Het mes is eerst en vooral bedoeld om mee te tuinieren.

Lemmet

Het geheim van het succes van dit soort messen ligt in de manier waarop het snijblad (lemmet) is gevormd. Het blad loopt spits toe en is licht bol/rond gevormd waardoor je er ook grond mee kan scheppen. Dat maakt het een ideaal stuk tuingereedschap om jonge plantjes mee uit te planten.

Net zoals bij broodmessen en Zwitserse messen, is het blad gemaakt van duurzaam roestvrij staal. Je hoeft dus niet bang te zijn dat het mes gaat roesten.

Het lemmet is 'half tang' (Engels) en is vastgezet met twee klinknagels (rivets). 'Half tang' wil zeggen dat het ijzeren gedeelte halverwege het handvat stopt. Je hebt ook tuinmessen die 'full tang' zijn. Daarbij loopt het lemmet door het hele handvat. 'Half tang' messen en tuinmessen zijn niet per sé slechter of minder stevig. Onder normaal gebruik zul je geen verschil merken. Echter bij zeer zwaar of lomp gebruik zal het handvat bij een 'half tang' eerder breken dan een 'full tang'.


Afmeting 

Het mes is in totaal ongeveer 30 centimeter lang. Het houten handvat heeft een lengte van 13 centimeter en het lemmet meet ongeveer 17 centimeter. Het mes is 4 centimeter breed en dat maakt het ideaal om ook grond mee te scheppen. Een plantschepje wordt hiermee eigenlijk overbodig.

hori hori tuinmes moestuin lemmet

Gewicht

Gewicht (lees massa) is belangrijk omdat je zo wat meer kracht hebt bij het graven in de grond en bij het doorhakken/snijden van wortels en stengels. Maar teveel gewicht bij handgereedschap is ook weer niet handig, omdat dat op den duur weer erg vermoeiend werkt. 

Het tuinmes weegt een keurige 232 gram en dat is een prima gewicht voor handgereedschap. Dat is bijvoorbeeld te vergelijken met het gewicht van een gemiddelde snoeischaar. De meeste modellen snoeischaar wegen zo tussen de 220 en 250 gram en met dat soort gewicht in je hand kun je prima enkele uren achtereen doorwerken dus dat gaat met dit tuinmes ook wel lukken.

gewicht hori hori tuinmes japan moestuin volkstuin review

Scherpe rand en een gekartelde rand 

Het mes heeft een vlijmscherpe rand en een gekartelde rand. Die laatste gebruik je wellicht nog het meeste in de tuin. Zo kun je er bijvoorbeeld boomwortels mee snijden, maar ook takken, touw en zakken tuinaarde of compost.

Het blad is verder aan een kant voorzien van een dieptemarkering in zowel inches als centimeters. Dat is dan weer handig bij het poten van knoflook of bloembollen zodat ze niet te diep of ondiep in de grond komen en zo optimaal kunnen wortelen.

Handvat 

Alhoewel het handvat uit duurzaam eiken is uitgevoerd en lekker in de hand ligt qua omvang, ben ik er in eerste instantie toch het minste over te spreken. Het handvat sluit namelijk niet naadloos aan op het lemmet, waardoor er een randje overblijft. En als ik ergens een hekel aan heb, dan is het randjes in een handvat. Ik schreef er eerder ook al eens over in deze review van een aardappelriek
Een stuk gereedschap moet gewoon lekker in de hand liggen.
Fabrikanten zouden nooit en te nimmer een stuk tuingereedschap mogen maken met een handvat waar randjes of uitstulpingen in/op/aan zitten. Omdat je er honderden keren met je hand omheen en overheen gaat, is dat iets wat telkens irriteert en daardoor het gebruiksgenot van het gereedschap doet afnemen.

Overigens heeft de verdikking bij het lemmet nog wel een functie. Het weerhoudt je hand ervan om naar het lemmet te schuiven als je heel veel kracht gebruikt. Het gaat mij met name om de spleet tussen de twee helften van het handvat.

Maar goed, zeker niet getreurd want de oplossing voor mijn 'probleem' is simpel en goedkoop. Omdat het handvat in eikenhout is uitgevoerd is het 'probleem' zo verholpen. Met een houtvijl heb ik het overtollige hout weg gevijld en daarna het handvat licht opgeschuurd. Tot slot het 'kale' hout in met gekookte lijnzaadolie. 'Probleem' verholpen.

Uiteraard is deze aanpassing niet noodzakelijk om het mes goed te kunnen gebruiken, maar voor mij werkt het wel zo prettig. En nee, ik ben niet bang dat mijn hand bij fors gebruik op het lemmet zal schuiven.


Schede

Het mes wordt geleverd met een fraaie schede die je dankzij de grote lus makkelijk aan je riem kunt hangen. Let wel, als je bovenstaande aanpassing hebt gedaan, dan heeft het lusje met de button geen nut meer om het mes in de schede te houden. Ik vind dat echter geen probleem aangezien ik de schede toch altijd aan de riem heb hangen. Het mes kan dan, net zoals een snoeischaar in een schede, nergens meer heen. 

schede lemmet tuinmes hori hori moestuin volkstuin

The making of

In onderstaand filmpje kun je zien hoe dit Hori Hori tuinmes wordt gemaakt.Conclusie

Het Hori Hori tuinmes is een fraai stuk tuingereedschap dat niet meer gaat verdwijnen uit mijn tuinkist. Bij aankomst op de volkstuin rijg ik het mes aan m'n riem en ga dan snel aan de slag.

Het hand-/plantschepje is door dit tuinmes eigenlijk overbodig geworden. Ook de snoeischaar en het 'gewone' mes kan steeds vaker ongebruikt achterblijven in de tuinkist.

Kortom: een multifunctioneel stuk tuingereedschap.

Het ultieme tuinkado

Er zijn meerdere merken van Hori Hori's te verkrijgen. Dit model van de fabrikant Nisaku is in Nederland op de markt gebracht door importeur Bolderik Tuinontwerp uit Groningen.
Leuk om te geven. Nog leuker om te krijgen!
Op deze website van Bolderik Tuinontwerp vind je meer info en kun je dit tuinmes voor € 30,- bestellen (exclusief verzendkosten). 

Deel met je vrienden