Recept Tomatenjam maken

|B| De Boon in de Tuin
Deze tomatenjam is weer eens wat anders en smaakt overal lekker bij. Op je brood, bij een stukje kaas of op een toastje. En het mooiste is: dit recept is heel erg simpel en lekker puur. Lees dus snel verder!

tomaten jam tomatenjam recept koken

De smaak is even wennen, hartig met een zoete touch, maar eens geproefd ben je meteen verkocht. Ik gebruik hem zelf het vaakst op de boterham met een plak kaas d'r over. Maar deze tomatenjam past ook prima op een hartige cracker of toastje.

Het begint natuurlijk allemaal met tomaten uit eigen moestuin. Die hebben echt veel meer smaak dan tomaten uit de winkel en dat komt deze jam helemaal ten goede. Je kunt in deze jam allerlei soorten tomaten door elkaar gebruiken, dat maakt allemaal niet uit.

tomaten tomatenjam jam recept maken koken

Tomatenjam: ingrediënten

Voor dit recept heb je niet veel ingrediënten nodig. Voor de suiker heb ik een verhouding van 1:1 gebruikt, dus 1 eenheid vruchten en 1 eenheid suiker, omdat de tomaten nogal veel vocht bevatten en weinig pectine. Anders was ik bang dat de jam niet voldoende zou opstijven.

  • 1,5 kg tomaten (mogen allerlei verschillende soorten zijn)
  • 1,5 kg geleisuiker (jam 1:1) eventueel aanvullen met 1 zakje geleipoeder
  • 2 cm verse gember
  • 1/2 theelepel kaneelpoeder
  • sap van een halve citroen
  • snuf peper naar smaak, ongeveer 6 draaien van de pepermolen

Dit recept resulteert in 7 potjes van 360 ml (medium hak-potjes).

Mocht je nu minder tomaten hebben, stel 750 gram (1,5 pond), dan deel je het recept gewoon naar rato, in dit geval dus 2.

Let even op of de jam voldoende dik wordt. Dit kan je testen door middel van de jamproef (een klodder jam op een bordje en dan 1min in de koelkast of vriezer). Bij mij bleek hij de eerste keer wat te dun te zijn. Dus heb ik de potjes omgekiept in de pan en opnieuw opgewarmd en een zakje geleidpoeder toegevoegd. Toen was de jam wel dik genoeg.

tomaten tomatenjam jam recept maken koken

Tomatenjam: de bereiding

Snijd de tomaten in grove parten en verwarm ze in de pan. Let op: geen vet toevoegen, alleen maar puur de tomaten.

Daarna de kruiden toevoegen en het geheel even goed door laten pruttelen. Voeg dan de suiker toe en laat het op temperatuur komen. Dan voeg je de citroensap toe.

Tot slot de staafmixer erdoor en het geheel nog even goed door laten pruttelen.

tomaten tomatenjam jam recept maken koken

tomaten tomatenjam jam recept maken koken

Daarna de potjes afvullen. Dat gaat het makkelijkste met een vultrechter. Echt de moeite waard om er eentje aan te schaffen als je veel jam maakt.

Ik heb deze keer de medium potjes van Hak gebruikt. Daar gaat zo'n 360 ml in. Dit recept resulteert in 7 potjes van 360 ml. Dat is ongeveer 2,5 liter jam.

tomaten tomatenjam jam recept maken koken

Jouw tomatenjam: leuk om te horen!

Dit was mijn recept voor een heerlijke zelfgemaakte tomatenjam. Maak jij ook zelf tomatenjam? En heb je nog een lekkere variatie of een leuk recept? Ik ben heel benieuwd, dus laat vooral jouw reactie achter.

Deel met je vrienden