Recensie het Grote Moestuinierboek

|B| De Boon in de Tuin
Regelmatig verschijnen er nieuwe tuinboeken, maar sommigen springen er uit. Zo ook  'het Grote Moestuinierboek' van Elbrich Fennema. Daarom in deze blog een recensie van dit fraaie tuinboek.

elbrich fennema moestuinierboek recensie

Het Grote Moestuinierboek

Over groen en smakelijk oogsten uit je eigen tuin.
  • Schrijfster: Elbrich Fennema (Nederland)
  • Soort boek: tuinboek
  • Uitgever: Atlas Contact
  • Verschenen: maart 2020
  • Omvang: 176 pagina’s
  • Uitgave: Paperback
elbrich fennema moestuinierboek recensie

Waarom iets eetbaars?

Er zijn talloze redenen om iets eetbaars te willen telen in je eigen tuin. Omdat het lekker is, en leuk. Omdat het je dichter bij de natuur brengt. Omdat het goed is voor de planeet. Gelukkig is er een weelde aan planten, kruiden en struiken die heel geschikt zijn voor teelt in de (achter)tuin en zelfs op het balkon: van aardbei, bieslook en courgette tot zeekool.
Als het niet kan zoals het moet, dan moet het zoals het kan - Dik Fennema

Maar hoe begin je? 

Welke planten passen bij jouw ambities, karakter, en smaak? In dit boek voorziet Elbrich Fennema de hedendaagse moestuinier van praktische informatie over bekende en minder bekende planten, over slimme oogststrategieën en teelttechnieken en deelt ze inzichten over samenhang in de tuin. Of je nu een absolute beginner bent of een door de wol geverfde moestuinier: Het Grote Moestuinierboek helpt je op weg naar een goede oogst.

elbrich fennema moestuinierboek recensie

De tuinloze tuinier in een hokje

Wat dit boek anders maakt dan andere moestuinboeken, is dat dit boek begint met verschillende typologieën  van tuinders. Zo is er onder meer de wereldverbeteraar, de taoïstische tuinier, de theeleut en zelfs de tuinloze tuinier.

Voor elke type tuinier beschrijft Fennema wat de meest handige of wenselijke planten zijn en dat is op zijn zachtst gezegd wat arbitrair. Want tuinierders, laat staan tuinieren, laat zich niet zo makkelijk in hokjes plaatsen. En welke hokjes kies je dan? Naast de indeling van Fennema kun je gemakkelijk nog andere indelingen bedenken. En welke is het dan het beste?

Zaken in hokjes plaatsen doen we graag als maatschappij. Het maakt onze wereld overzichtelijker, maar de werkelijkheid is divers en complex en dat geldt niet in de laatste plaats voor tuinieren. 

elbrich fennema moestuinierboek recensie

Ouderwetse charme

Het boek bevat geen foto's (wel kleine tekeningen) en dat geeft het boek een bepaald soort ouderwetse charme. Boeken van heel vroeger bevatten ook geen foto's waardoor je eigen fantasie wordt geactiveerd en daardoor kun je je een beter beeld vormen van hoe je zelf jouw tuin zou willen vormgeven.

Achterin het boek verantwoord Fennema haar keuze om geen foto's op te nemen. Ben je een talig persoon? Dan zal dit boek je zeker aanspreken met 176 pagina's tekst. Ben je meer visueel ingesteld? Dan gaat dit boek jouw honger niet stillen.

elbrich fennema moestuinierboek recensie

Snuffelboek

Het boek is gedrukt op papier van het merk Nautilus en is volledig van gerecycled papier. Je moet er natuurlijk van houden, maar dat geeft het boek een hele aangename papiergeur en het voelt heel prettig aan bij het bladeren. Ik weet dat een detail is, maar het maakt dat telkens even moet snuffelen aan het boek. 

elbrich fennema moestuinierboek recensie

Understatement

Het boek heeft als titel 'het Grote moestuinierboek' maar dat mag in dit geval best als een understatement gezien worden. Vanwege de paperback uitgave is het boek vederlicht. Ook de afmetingen zijn bescheiden met 24cm bij 16 cm. Dat maakt het dan wel weer uitermate geschikt om mee te nemen op reis, naar de tuin of als je lekker een dagje aan een meer gaat liggen.

elbrich fennema moestuinierboek recensie
by: Home & Garden

Over de auteur

Haar eerste journalistieke schreden zette Elbrich Fennema bij de schoolkrant van het Stedelijk Gymnasium in Haarlem. Ze koos vervolgens niet voor de School voor Journalistiek, maar voor de studie Japans aan de Universiteit Leiden.

Het Grote Moestuinierboek is de neerslag van meer dan 25 jaar ervaring met het telen van eetbare gewassen. Met 382 tips en weetjes. Met aandacht voor wat planten nodig hebben. Met oog voor de aard van de moestuinier. En met de blik op wat goed is voor de aarde in het algemeen.

Tot slot

Al met al een interessant boek met een persoonlijke inkijk van Fennema over het moestuinieren in haar achtertuin en haar opgedane kennis en ervaringen bij de stichting het Landje van de Boer te Overveen.

Is je interesse gewekt en wil jij ook meer zaaien en verwonderen? Wacht dan niet langer en bestel dit mooie tuinboek van Elbrich Fennema via deze link:

Deel met je vrienden