Tips Moestuin in April

|B| De Boon in de Tuin
April ademt lente. Dagen die (nog) langer worden, de eerste echte hitte van de zon en een natuur die barst van de frisheid. April is dé zaaimand bij uitstek, maar wat kun je zaaien in april? En hoe zit het met het weer in april? Kortom een drukke maand voor de moestuinder!

Moestuin in april radijs

Moestuin voorbereiden

Afhankelijk van het weer, ligt je moestuin er in april redelijk zaaiklaar bij. Is het lang koud en nat geweest, dan heb je nog niet zoveel kunnen doen en dat is niet erg. Elk jaar is anders en het is beter te kijken naar het weer en de temperatuur, dan naar de naam van de maand. Wil je nog even teruglezen wat je februari en maart zou kunnen doen in de moestuin? Check dan deze berichten over de moestuin in februari en over moestuin in maart.

Omdat april een drukke maand is, is het handig als je al wat voorwerk hebt kunnen verrichten in februari en maart. In februari en maart kun je de moestuin spitten, als je daarvoor kiest (ik doe het niet), moestuinbedden indelen, zaden bestellen en uitsorteren op zaaimoment, eventueel fruitstruiken besteld en het tuingereedschap is schoon en klaar voor gebruik. Kortom allemaal klusjes vooraf, zodat je omstreeks april helemaal klaar bent voor het 'echte' werk.

Buiten zaaien in april

In april warmt de grond al goed op doordat de zon veel krachtiger is en dat is belangrijk voor de kiemsnelheid van veel zaden. Af en toe een buitje regen kan ook geen kwaad. Een warme en natte april is dus eigenlijk wat je zou willen. Dan kun je in april onder andere het volgende buiten zaaien en poten:

  • Aardappels poten, andijvie zaaien
  • Biet (snijbiet), bonenkruid
  • Dille,(dop)erwten
  • Kapucijners
  • Lekkere koolsoorten zoals spruitjes, rode kool, witte kool, boerenkool, spitskool, broccoli, meiraapjes
  • Peterselie, prei, pastinaak
  • Spinazie, rucola;
  • Selderij, sla (alle soorten)

Wil je meer informatie of een uitgebreide lijst? Check dan deze pagina met allerlei mogelijke zaaikalenders.

kraamkamer moestuin in april voorzaaien

Afdekken bij koude nachten geen noodzaak

Vroeg gezaaide groenten in de volle grond, zoals wortels, radijs en spinazie, hoef je niet per sé af te dekken bij koude nachten. Dat is alleen nodig bij temperaturen onder de -3 tot -5 graden Celsius. Dat komt niet vaak voor in april, maar het kan nooit kwaad om de weerberichten in de gaten te houden!

Als U van begin vorige eeuw bent (en ik schakel hier bewust over naar U, want dat hoort bij mensen met een respectabele leeftijd), dan kent U ze vast allemaal: Mamertius - 11 mei, Pankratius - 12 mei, Servatius - 13 mei en Bonifatius - 14 mei. Dat zijn onze IJsheiligen (tegeltje hier) en die zijn per slot van rekening pas ná 14 mei het land uit, dus tot die tijd is het even opletten met de nachtvorst.

Binnen zaaien in april

Omdat je deze maand al veel buiten kan zaaien, wordt het binnen een stuk rustiger en komt er ruimte voor groenten die echt niet tegen vorst kunnen. Het volgende kun je lekker binnen voorzaaien:

• Tomaat (alle soorten)
• Augurk
• Courgette / Aubergine
• Alle Pompoensoorten (Turkse muts en Butternut bijvoorbeeld)

Meer info over wat je kan zaaien in april? Check dan hier diverse zaaikalenders!
Het binnen voorzaaien van groenten gaat overigens prima op de vensterbank. Lekker warm boven de verwarming en ook veel licht, dus groeien maar! Zorg er wel voor dat als de groenten eenmaal gekiemd zijn, dat je ze wat koeler zet en bovenal veel licht geeft. Dit voorkomt dat de zaailingen gaan strekken. Meer over zaailingen verzorgen lees je in deze post.

Tomaten zaailingen verspenen moestuin april
Tomaten zaailingen klaar om te verspenen
Rozemarijn stekken moestuin april
Stekken van Rozemarijn 
Zaailingen verspenen moestuin april
De zaailingen moeten natuurlijk wel op tijd verspeend worden!

Wat men zegt over het weer in april

De vrouwen en aprillen, ze hebben beide hun grillen.
April moet vooral niet te droog zijn. Dus een lekkere regenbui op zijn tijd in combinatie met wat hogere temperaturen zorgt ervoor dat zaden in de volle grond goed gaan kiemen.
  moestuin in april weerspreuken gezegden

Via een reactie op het bericht 'moestuin in maart' werd ik geattendeerd op het fenomeen Berendien uut Wiesp. Maar wat hebben Berendien uut Wiesp, Klazien uut Zalk en Rosalien uut Drost eigenlijk met elkaar gemeen? 

Behalve dan dat ze allemaal ergens 'uut' komen, zijn ze ook stuk voor stuk te zien in onderstaand filmpje. Als je even hebt, dan is dit zeker het bekijken waard, anders vooral niet doen en lekker verder werken in de moestuin.


Erotische Dille

Het filmpje doet anders vermoeden, maar Dille is schijnbaar een eeuwenoud afrodisium (vanaf 2:20 en verder). Nooit geweten, maar ook nog nooit nodig gehad (gelukkig ;-). Deze meesterlijke quote kan ik jullie echter niet onthouden en ik citeer: 
Met een tak Dille tussen de billen, zou zelfs Metusalem weer willen
Maar wie is Metusalem nu eigenlijk helemaal weer? Dat ik het ook niet weet, dus heb ik het meteen maar even opgezocht.

Met(h)usalem of Mat(h)usalem, ook wel aangeduid als Methusalach of Metuselach (Hebreeuws: מתושלח-Metoeshelach) zou volgens de (Hebreeuwse) Bijbel 969 jaar oud zijn geworden en daarmee de oudste persoon aller tijden zijn. En geloof maar dat deze gast aan het einde van zijn langjarige carrière wel wat Dille kon gebruiken!

Moestuin in april samengevat

April is dé maand om buiten in de volle grond te zaaien. Zorg dus, als je agenda en het weer het toelaten, dat je in de moestuin te vinden bent. Lekker zaaien en poten en natuurlijk schoffelen (niet spuiten) tegen het oprukkende onkruid.

Tot slot: heb je behoefte aan wat meer affectie? Zaai dan vooral eens Dille. Zorg dat ie lekker groot wordt, pluk een flinke tak en leg deze in het bed van je (toekomstige) partner. Succes kan ik je niet verzekeren, maar het lijkt me het proberen waard, of niet soms?

Jouw moestuin: leuk om te horen!

Dit is wat je zoal kunt doen in de moestuin in april. En wat doe jij in de moestuin in april? Ik ben reuze benieuwd, dus laat vooral jouw reactie achter.

Deel met je vrienden