Moestuin Update Juli

|B| De Boon in de Tuin
De zomer is in volle gang en de regen van de laatste week heeft de moestuin goed gedaan. Kortom: de hoogste tijd voor een update.

moestuin update juli volkstuin zomer

appel elstar juli moestuin volkstuin zomerDe Elstar als openingsplaatje omdat ik daar elke morgen bij het ontbijt tegen aan kijk. De grootste appel heeft nu midden juli al een diameter van 75mm en dat gaat heel erg de goede kant op. Door het zachte voorjaar heeft de boom geen last gehad van de vorst en zijn alle bloesems mooi bestoven. Dat maakt dat de boom, ondanks de vruchtdunning in juni, nog steeds goed vol hangt met appels.

Om maar verder te gaan met de kruisbessen of steekbessen. Ze zijn er al weer een tijdje af, maar wat zijn het heerlijke zoetzure snoepjes. Bij het plukken weet je weer waar ze zo heten. Als je met je vel erachter blijft hangen, dan bid je op je blote knietjes dat de stekel er ook weer in zijn geheel uit gaat komen, dus wees gewaarschuwd.

steekbessen kruisbessen moestuin volkstuin zomer juli

Dan de tomaten in de volle grond. Die gaan ook best lekker en dan vooral het ras Siberian Early. Lekkere volle trossen met dikke, rode tomaten die mooi vroeg afrijpen. De eerste rijpe tomaten van de volle grond zonder afdak had ik hier op zandgrond rond midden juli. Dat is erg vroeg.

De zaden heb ik gekregen van Discutafel. Waarvoor hartelijk dank! Van enkele tomaten wil ik de zaden gaan verzamelen, zodat ik najaar weer wat leuks te ruilen heb.

tomaten discutafel moestuin volkstuin zomer juli

Van de pruimboom Opal heb ik dit jaar zo'n 5 kilo aan pruimen kunnen oogsten. Ik maak er het liefste heerlijke pruimenjam van. In deze post lees je hoe dat je zelf pruimenjam kan maken. Een hele lekkere variant is om er kaneel aan toe te voegen. Heerlijk voor in de winter, op een koude vriesochtend, op een kraakvers beschuitje. Yam!

pruimen Opal moestuin volkstuin jam

De snijbiet is ook weer mooi opgekomen en ik heb er zelfs al de eerste keer van kunnen oogsten. Ik maak er altijd een recept van met slagroom en wokkelpasta en parmezaanse kaas. Erg lekker en ook koud prima te eten als lunch. Het recept vind je in deze post. 

snijbiet recept room volkstuin moestuin juli zomer

En dan de courgettes. I know: iedereen showt z'n courgettes altijd graag, dus daar doe ik ook graag aan mee. Door de overvloedige regen in juni en daarna de warme temperaturen begin juli zijn de planten echt de grond uitgeschoten. Dat levert een mooi eerste portie courgettes op. De gele courgette is een F1-variant van het ras Gold Rush. Een lekkere malse courgette met een ietwat zoetige smaak.

Heb jij nu ook zoveel courgettes en weet je eigenlijk niet zo goed wat je er mee moet doen? Check dan even allerlei lekkere recepten op dit blog zoals inmaken in zoetzuur, courgette chutney en een favoriet recept van courgette met kip/kerrie en witte wijn. 

Of probeer ze ook eens in blokjes in de oven te grillen met kruidenmix Ras el Hanout (180 graden +/- 30 minuten en tussendoor een keer husselen). Daarna koud eten op een boterham die gesmeerd is met Hummus. Echt heerlijk in de zomer. Smakelijk!

courgette geel groen moestuin juli zomer moestuin volkstuin

En tot slot nog even een rondje door de tuin waarop goed te zien is dat zowel de planten als het onkruid en het erg goed doen op de tuin ;-)

de boon moestuin juli zomer moestuin volkstuin

de boon moestuin juli zomer moestuin volkstuin

de boon moestuin juli zomer moestuin volkstuin

de boon moestuin juli zomer moestuin volkstuin

En hoe gaat het bij jou?

En hoe gaat het bij jou in de moestuin? Lekker bezig geweest? Of ben je nu misschien zelfs op vakantie? Wie weet. Ik ben reuze benieuwd dus laat vooral even een berichtje achter hier onder in de comments. Fijne zomer!

Deel met je vrienden