Review Accu Heggenschaar Husqvarna

|B| De Boon in de Tuin
In deze review test ik een accu heggenschaar van Husqvarna. Dit artikel heb ik geschreven voor het blad 'de Tuinliefhebber' van de AVVN samen natuurlijk tuinieren.

review accu heggenschaar husqvarna 520IHD6

Inleiding

Accugereedschap voor tuin- en parkonderhoud is hot. Geen gedoe meer met eindeloze snoeren en haspels. Geen herrie en stank van een 2-takt benzinemotor Gewoon werken waar je wilt. Zeker op een volkstuin waar lang niet altijd overal op het park een stroomvoorziening voorhanden is. 

Daarom test ik in deze review een accuheggenschaar van het merk Husqvarna. Husqvarna is een bedrijf met Zweedse wortels, gevestigd in Stockholm. Naar eigen 's werelds grootste producent van tuinmachines en gereedschappen.

review accu heggenschaar husqvarna 520IHD6

Scandinavische degelijkheid

De 520iHD60 (tot 2019 536LiHD60x) accu heggenschaar met een snijblad van 60 centimeter is een degelijk gebouwde machine van Scandinavische kwaliteit. Dat voel je meteen als je de heggenschaar in de hand hebt. En je ziet het ook terug in de bouwkwaliteit.

Deze heggenschaar is een Zweeds werkpaard.
Alles zit stevig in elkaar. Het achterste handvat is kantelbaar en dat werkt ergonomisch in de praktijk. Het voorste handvat is mooi rond gebogen zonder rare hoeken en ligt daardoor lekker in de hand. Deze heggenschaar is een Zweeds werkpaard.

review accu heggenschaar husqvarna 520IHD6

Accukracht en laadtijd

Met een accu van 36 Volt die een knappe 5,2 Ah (Ampère-uur) levert, kan je deze heggenschaar gerust krachtig noemen. Dat merk je ook met knippen. De heggenschaar ondervindt totaal geen weerstand en snijdt dankzij de tweezijdig geslepen messen (dubbele knipbalk) makkelijk door het groen. 

De accuduur is getest door de heggenschaar in een proefopstelling zonder belasting te laten draaien. De uitkomst is dat de heggenschaar een uur blijft draaien met het type accu BLi200.

review accu heggenschaar husqvarna 520IHD6


In de praktijk zal de belasting ongeveer 10% extra inzet vergen van de accu. Dat dat betekent dat je zo'n 50 minuten aaneengesloten kunt werken met deze schaar. In een uur tijd is een compleet lege accu weer opgeladen, gemeten bij kamertemperatuur. Dat is lekker vlot, al red je het net niet met een uitgebreide lunchpauze. Om continue door te kunnen werken heb je dus twee accu’s nodig. 

review accu heggenschaar husqvarna 520IHD6

Geluidsniveau

Geluidsniveau in werking is 93 dB gemeten dicht bij het apparaat. Op oor-afstand is dat minder, maar tijdens het werken beweeg je continue met de heggenschaar en komt je oor dichter bij de heggenschaar. 

De gemeten waarden kwamen overeen met de waarden die de fabrikant opgeeft in het boekje. Je zou zeggen dat het meeste geluid van de messen zou komen, maar dat is niet zo. De motor produceert het meeste geluid. 

Een geluidsniveau van ongeveer 85 dB of meer betekent dat je gehoorbescherming moet gebruiken. Dus oordoppen op, al is deze heggenschaar vriendelijk voor het oor als je de doppen een keer vergeet.

review accu heggenschaar husqvarna 520IHD6

Gewicht

Inclusief accu weegt de heggenschaar 5,1 kilogram schoon aan de haak. Een krachtig werkbeest, maar aan de zware kant als je veel ‘boven je macht’ moet knippen. Dan merk je direct dat je niet meer naar de sportschool hoeft. Ook voor het kleinere werk zoals vormsnoei bijvoorbeeld, is het fijner als de machine wat lichter is. Natuurlijk is 5,1 kilogram nog altijd lichter dan een machine op benzine, al verschilt dat niet zo erg veel. 

“Hoe lichter, hoe beter is het devies als je veel en lang met handgereedschap aan het werk bent.”
Op de markt voor accugereedschap zie je dat steeds meer fabrikanten van accugereedschap overgaan tot een scheiding tussen apparaat en accu. De accu wordt dan op de heup of de rug gedragen waardoor het apparaat veel lichter wordt. 

Husqvarna biedt een dergelijke mogelijkheid ook voor deze heggenschaar. De aanschaf van een rugaccu bij deze heggenschaar is aan te raden. Je beperkt daarmee het gewicht tot 3,8 kg en dat gewichtsverschil ga je voelen als je lang met de schaar moet werken. De gewichtsverdeling zou verbeteren door de accu wat lager en meer richting het snijblad te positioneren.

review accu heggenschaar husqvarna 520IHD6

Meslengte en hand-arm trilling

Bij handgereedschap is het trillingsniveau erg van belang en geldt de vuistregel: hoe lager het trillingsniveau, des te langer kun je comfortabel blijven werken. Deze schaar heeft een meslengte van 60 centimeter en maakt 4.000 snijbewegingen per minuut. Dat resulteert in een trillingsniveau van 2,5m/s2. Dat is binnen de grenswaarde van 5 m/s2 die je gedurende 8 uren mag hebben volgens de Arbodienst, al mag het wat minder zijn om het echt aangenaam te noemen.

Mesopening en takdikte

Als je een haag gaat knippen, dan wil je natuurlijk wel dat de schaar een beetje vlot door het groen gaat. Deze heggenschaar is niet bang voor het ruigere werk.

Deze heggenschaar stribbelt niet tegen.
Het kan wel eens gebeuren dat je een haag wat verder terug wilt nemen, Dan kom je bij de wat dikkere twijgen uit. Dan is het fijn dat de heggenschaar ook makkelijk door de wat dikkere takken kan knippen zodat je niet telkens terug hoeft te grijpen naar een snoeischaar.

De mesopening van deze heggenschaar is 32 millimeter. In combinatie met de dubbel geslepen messen bijt de schaar zich zonder tegenstribbelen door takken van meer dan 20 millimeter. Een knappe prestatie.

review accu heggenschaar husqvarna 520IHD6

review accu heggenschaar husqvarna 520IHD6

Conclusie

De 520IHD60 accu heggenschaar van Husqvarna is een heggenschaar van degelijke Scandinavische makelij. Met 4.000 snijbewegingen per minuut en een dubbel geslepen snijblad gaat de schaar lekker vlot door het groen en het kantelbare handvat maakt hem makkelijk in het gebruik. 

Omdat deze heggenschaar is gemaakt voor het grotere, professionele werk, is de aanschaf van een rugaccu aan te bevelen. Dat maakt hem helemaal compleet en is een garantie voor vele uurtjes knipwerk. Ideaal voor volkstuinverenigingen.

review accu heggenschaar husqvarna 520IHD6

Cijfers

Meslengte: 60 cm
Accuspanning: 36V
Gewicht met accu: 5,1 kg
Gewicht zonder accu: 3,8 kg
Snijbewegingen per minuut: 4.000
Trillingsniveau: 2,5m/s2
Geluidsniveau: 94 dB
Geluidsniveau bij oor: 78 dB
Prijs heggenschaar: € 499,-
Prijs accu (BLi200):  € 269,-
Prijs lader: 139,-

Met dank aan Meiburg Tuin- en Parkmachines Wijchen voor het beschikbaar stellen van de heggenschaar.

Deel met je vrienden