Review Tuinbroek HaVeP

|B| De Boon in de Tuin
Een tuinbroek. Meestal sta je er niet bij stil, maar het is een van de meest handige kledingstukken. Daarom test ik in deze review een tuinbroek van het merk HaVeP.

Review tuinbroek Havep moestuin volkstuin

Dit artikel is in aangepaste vorm verschenen in het septembernummer 'De Tuinliefhebber' van de AVVN.

Een tuinbroek. Meestal sta je er niet bij stil, maar het is een van de meest handige kledingstukken. Wijd van pasvorm, overal zakken en door de schouderbanden zakt de broek niet meer van je heupen af. Kijk, als moestuinman hou ik daar van. Helemaal als je ook kniepads aan de broek kunt toevoegen waardoor je comfortabel op je knieën in de tuin kunt werken. 

Review tuinbroek Havep moestuin volkstuin

Vooroordelen

Er heeft altijd een hardnekkig vooroordeel gekleefd aan de tuinbroek. Sinds het eind van de jaren ’70 lijkt de tuinbroek dan ook uit de kledingkast gebannen.  Zo zouden tuinbroeken alleen voor feministen zijn. Die tijd ligt volgens mij al weer een heel stuk achter ons. Op moment is de tuinbroek weer actueler dan ooit tevoren, al wordt de broek nu als mode-item gedragen en veel minder als werkbroek.

Zo zouden tuinbroeken alleen door feministen met stekeltjeshaar en ongeschoren benen worden gedragen.

Review tuinbroek Havep moestuin volkstuin

Oorsprong van de tuinbroek 

De tuinbroek zoals we die nu kennen bestaat al ruim 175 jaar en is in 1844 ontworpen door een textielwinkelier uit Lyon en was bedoeld als werkkleding voor arbeiders en boeren. In het Frans heet de broek ‘salopette’, vernoemd naar het oud-Frans ‘salope’=vuil. Een vuile broek oftewel eentje om zelf vuil in te worden. Dus al je een tuinbroek aan hebt, dan betekent dat je aan werkt bent. Daarmee kan je dus rustig en vol zelfvertrouwen in vol arbeidsornaat flaneren op de volkstuin.

De tuinbroek in deze review is van het merk HaVeP. HaVeP, gevormd door de initialen van de grondlegger en herkenbaar aan het opvallende rode label, is een dochteronderneming van Koninklijke Van Puijenbroek Textiel. Het familiebedrijf is in 1865 door Hendrik van Puijenbroek opgericht in Goirle. Oorspronkelijk fabriceerde Van Puijenbroek linnen. Vanaf 1935 kwam daar verandering in en produceert het bedrijf ook bedrijfskleding en persoonlijke beschermingsmiddelen.
Review tuinbroek Havep moestuin volkstuin

Traditioneel worden tuinbroeken van denim gemaakt, omdat dit een duurzame stof is. Door nieuwe technologieën en weeftechnieken zijn werktuinbroeken steeds duurzamer geworden. Zo is deze tuinbroek is gemaakt van 65 % polyester en 35 % katoen (ca. 260 g/m²). Met name de hoeveelheid katoen is van belang, want in natuurlijke, plantaardige materialen zweet je het minst. De broek is wasbaar bij 60 °C. Uitermate handig want dan kan de broek gewoon mee met de andere was. 

Groot voordeel van een tuinbroek tegenover een ‘gewone’ broek zijn de bretels, oftewel draagriemen. Ik noem ze voor het gemak maar even zo. Hierdoor hoef je niet per sé een broekriem om te doen. En bijkomend voordeel is dat je de tuinbroek daardoor ook makkelijk over een andere broek dragen. Dat is bijvoorbeeld handig in de winter. De draagriemen zijn comfortabel uitgevoerd en voorzien van een de geïntegreerde band die bijzonder rekbaar is. Dat draagt bij aan een aangenaam draaggevoel. 

Review tuinbroek Havep moestuin volkstuin

De kniepads zijn een fijne toevoeging aan deze broek. Je schuift ze makkelijk in de voorgevormde zakken aan de voorkant van de tuinbroek. Daardoor wordt werken op je knieën ineens een stuk aangenamer. En je hoeft geen aparte hulpmiddelen, zoals bijvoorbeeld een kniematje, mee te nemen naar de plek waar je op dat moment aan het werk bent.

Review tuinbroek Havep moestuin volkstuin

Geen one-size fits all

Goede werkkleding is ondersteunend en onopvallend aanwezig. Daarom hanteert HaVeP verschillende maattabellen. Zo is de tuinbroek in heel veel verschillende maten beschikbaar en zit er altijd wel een juiste snit voor jouw postuur bij. 

Een werkbroek moet goed zitten. Geen rafelige randjes of dikke, doorgestikte naden. Dat gaat irriteren op den duur.
Al met al een prima werkbroek die je zeker niet alleen in de moestuin kunt gebruiken. De kniepads zijn een goede aanvulling. Het mag duidelijk zijn: ik ben enthousiast over deze tuinbroek. Het is een blijvertje. Dus nu hup met m’n knokige knieën, voorzien van aangename bescherming, op naar de moestuin. En aan de slag maar weer want in deze periode is er nog genoeg te doen in de moestuin.

Met dank aan de firma HaVeP voor het beschikbaar stellen van deze tuinbroek.

Review tuinbroek Havep moestuin volkstuin

Cijfers


Prijs tuinbroek € 78,53
Prijs kniebeschermers vanaf € 5,93
65 % polyester en 35 % katoen (ca. 260 g/m²)
Wasbaar bij 60 °C

Eigenschappen

 • Merk: HAVEP
 • Type: AMERIKAANSE OVERALL/BRETELBROEK  MODEL 20195
 • Verdekte ritssluiting, 2 ruime ingezette zijzakken, ruime borstzak met rits aan de zijkant, 
 • 2 ruime achterzakken waarvan 1 met klep, loshangende duimstokzak met extra toolzakjes, 
 • ruime loshangende dijbeenzak met klep en extra opbergmogelijkheden door de geïntegreerde GSM-zak en de extra toolzakjes, 
 • Makkelijk toegankelijke Cordura® kniezakken met opening aan bovenzijde afsluitbaar met klep en klittenband, 
 • Voorgevormde broekspijpen voor zeer goede pasvorm, 
 • Cordura® versterkingen en drievoudig gestikte naden op kwetsbare plekken voor een extra lange levensduur, 
 • Verstelbare hamerlus d.m.v. drukknoop, 
 • Zeer sterk ademend stretch doek (polyamide/Lycra) in de knieholte voor optimaal draagcomfort, 
 • Verstelbare schouderbanden met elastiek, 
 • Extra inzet bij kruis ter voorkoming van uitscheuring, 
 • 1 D-ring voor badgehouder, 
 • Reflecterende piping

Deel met je vrienden