Review Fiskars producten

|B| De Boon in de Tuin
De herfst en winter, een prima moment voor snoeien en opruimen in de tuin. Daarom test ik in deze review enkele tuingereedschappen van Fiskars voor snoei-, zaag- en opruimwerk.

review fiskars hark zaag schuifzaag snoeigiraffe

Dit artikel is in aangepaste vorm verschenen in het novembernummer 'De Tuinliefhebber' van de AVVN.

Review Fiskars

De tuin opruimen begint al in de late herfst, maar gaat eigenlijk de hele winter door. Ook in het voorjaar is het fijn om de tuin weer op orde te maken voor de lente. Denk bijvoorbeeld aan grotere klussen zoals snoei- en zaagwerk, maar ook bladruimen van het gazon. Daarom test ik in deze review enkele tuingereedschappen van Fiskars voor snoei-, zaag- en opruimwerk.

review fiskars hark snoeigiraffe schuifzaag popupzak afvalzak

Fiskars telescopische snoeigiraffe UPX86 met adapterzaag

Een goede stokzaag kost zo’n 250 tot 450 euro afhankelijk van de lengte (ca. 3 tot 6,5 meter). Professionals kiezen vaak voor zagen van Silky of ARS. Gelukkig zijn er ook goede alternatieven die wat vriendelijker zijn voor de portemonnee. Zo heeft Fiskars deze telescopische snoeigiraffe op de markt gebracht met een instelbare steel van 2,4 tot 4 meter.

Bij de naam ‘snoeigiraffe’ fronste ik mijn wenkbrauwen, ik had namelijk nog nooit van die naam gehoord. Het is een tuingereedschap met een dubbele functie: snoeien én zagen. Naast de vaste snoeischaar, kun je een zaaghulpstuk op de steel monteren. Zo wordt het meteen een stokzaag. 
Bij de naam snoeigiraffe denk je al snel aan een safari, maar dan gewoon in je eigen tuin.
Met een totaalgewicht van 2,5 kg en de licht ovale gevormde steel voelt het geheel stevig aan en ligt het lekker in de hand. Zelfs volledig uitgeschoven op 4,10 meter is de snoeischaar nog prima te richten. Het knippen gaat verrassend licht via een schuifsysteem dat in de steel is verwerkt. De scharen zijn gemaakt van gehard en roestvrij staal en dat zorgt voor een extra lange levensduur en gaan makkelijk door een tak met een doorsnede van 18 mm. Bij dikkere takken gebruik je beter het zaag opzetstuk.

review fiskars hark snoeigiraffe schuifzaag popupzak afvalzak

De snoeikop draait 230° en zet je vast in elke gewenste stand. De draaiknop waarmee je de snoeikop vastzet, had groter mogen zijn. Met handschoenen aan is de knop nauwelijks te bedienen. Gelukkig is dat geen groot probleem omdat je ook prima kan snoeien met de knop in de ‘losse’ stand. Dat maakt het ook makkelijker om de kop tijdens het snoeien even snel in een andere stand te zetten.

Het treksysteem verloop via een stevig, platte nylon veter die óver de steel loopt. Alles dat aan de buitenkant zit kan stuk of in de war raken. Het zou fraai zijn als de designers van Fiskars nog iets kunnen bedenken waardoor de trekveter ín de steel verwerkt kan worden.

Ik moet eerlijk zijn: de snoeigiraffe is een blijvertje. Het werkt verrassend vlot en het is heerlijk om met deze snoeischaar op steel door de tuin te lopen en meteen alle hoge takken even mee te pakken. Het toppen van fruitbomen onderhouden wordt een simpel klusje. Geen ladder meer nodig. Wel even nadenken over waar deze snoeigiraffe op te bergen. Ingeklapt resteert een steel van 2,30 meter.

Fiskars SW75Xtract

Het is geen klapzaagje, maar een schuifzaagje, met een behoorlijke lengte van 25 cm. Het blad heeft dubbele vertanding en zorgt ervoor dat je snel kunt werken. Een draaiknop vergrendelt het blad bij gebruik. Dankzij het volledig inschuifbare blad en de riemclip is de zaag veilig en altijd onder handbereik. Het blad zaagt met gemak door stammen met een doorsnede van 12 cm en de zaag is zo groot dat je hem ook met twee handen kan bedienen.

review fiskars hark snoeigiraffe schuifzaag popupzak afvalzak

Toch verkies ik bij snoeiwerk mijn handzaag met vast blad boven deze schuifzaag. Met het zaagblad uitgeschoven kun je de Fiskars SW75 nergens even snel veilig opbergen. Geen probleem als je gaat kamperen of de zaag gebruikt bushcraft. 

review fiskars hark snoeigiraffe schuifzaag popupzak afvalzak

En als je op een trap staat te snoeien met je hoofd in een boomtop, dan heb je afwisselend een snoeischaar en een handzaag nodig en die moet je blind kunnen pakken. Het werkt dan handiger om direct de zaag met vast blad uit het holster te pakken in plaats van elke keer het zaagblad te moeten uitschuiven én vergrendelen, mét werkhandschoenen aan. 

Solid bladhark Medium en Solid popup tuinafvalzak 56 liter

Dan de bladhark in combinatie met de opvouwbare tuinafvalzak. Een fraaie combi, zeker voor de herfst. De bladhark is uitermate licht, maar voelt toch heel stevig aan. Het harkblad af te koppelen zodat ook andere hulpstukken op de steel vastgemaakt kunnen worden zoals andere, grotere, bladharken of een bezem.

review fiskars hark snoeigiraffe schuifzaag popupzak afvalzak

De opvouwbare tuinafvalzak is al een aantal jaren een vertrouwd gezicht in tuinen. Lichtgewicht en makkelijk op te bergen na gebruik. Ik moet eerlijk bekennen dat ik er nog nooit een heb gebruikt, maar ik ben om. 

Deze opvouwbare zakken zijn vele malen handiger dan een bijvoorbeeld een bouwemmer die ik tot voor kort gebruikte. En de afvalzak is voor heel veel doeleinden inzetbaar, ook binnenshuis, denk bijvoorbeeld aan een opbergzak voor speelgoed en knuffels, of als extra vuilnisbak. 

review fiskars hark snoeigiraffe schuifzaag popupzak afvalzak

De maat die ik testte heeft een inhoud van 56 liter. Prima voor het lichtere onkruid- en handwerk in de tuin, maar voor snoeiafval en heggenknipsel eigenlijk te klein. Fiskars heeft ook grotere zakken in het assortiment oplopend naar 172 liter.

Met dank aan Fiskars voor het beschikbaar stellen van deze tuinproducten.

Cijfers
Solid popup tuinafvalzak 56 liter € 13,08

Deel met je vrienden