Moestuin Kalender

|B| De Boon in de Tuin
Een verzameling met de beste moestuinkalenders voor de moestuin. Zoek hier jouw groentekalender, zaaikalender, moestuinkalender of teeltkalender die jij het fijnste vind.
Zelf een moestuin beginnen? Check het MEGA Makkelijke Moestuin Stappenplan!
Kom alles te weten over wanneer je groente moet zaaien in de moestuin en volkstuin en maak je eigen zaaiplanning en teeltplan.

zaaikalender teeltkalender groentekalender moestuin volkstuin

Wil je meer weten over het maken van een bijpassend moestuinplan? Check dan deze post: 'hoe maak je een tuinplan?'  Alle handige moestuintips van dit blog check je hier.
Heb je een vraag? Stel hem in een reactie op deze pagina.

Zaaitips per maand

Elke maand is er wat te doen in de moestuin, maar de nadruk ligt op de eerste helft van het jaar. Dan maak je een moestuinplan voor het komende jaar en ga je zaaien zodat je de maanden daarna kunt oogsten uit je eigen moestuin. Hieronder hele handige moestuintips per maand.

Teeltkalender Wikipedia

Op Wikipedia vind je ook een handige zaaikalender. Check deze teeltkalender van Wikipedia. Dit is een zeer uitgebreid overzicht met alle gewassen en teeltperiodes voor het Nederlandse klimaat.

Knoflook poten wanneer?

Een handig ezelsbruggetje voor knoflook poten (zomerteelt) is 10-10-10-10. Knoflook kun je beter in het najaar poten, dit kan tot eind oktober. Knoflook heeft een koudeperiode van 2 maanden nodig om een goede bol te kunnen vormen. Als je in het voorjaar knoflook poot, dan kan zal de knoflook geen mooie, volgroeide bol vormen.knoflook poten tenen knoflooktenen garlic moestuin volkstuin zaaien
Knoflook staat graag op een zonnige plek in de moestuin. Tussen de rijen laat je een ruimte over zodat je er makkelijk met de breedte van jouw schoffel tussendoor kan. Poot de teentjes met de punt omhoog. Geef ze nooit verse mest, geef eventueel wat compost. Knoflook houdt niet van natte voeten, heb je een niet goed waterdoorlaatbare grond, poot de tenen dan op heuveltjes. Ze staan dan droger en in het voorjaar warmen de ruggen sneller op.

Combinatieteelt / Wisselteelt / Vruchtwisseling

Ook altijd handig om even naar te kijken: een schema met combinatieteelt voor groenten (bron: newscientist). Welke planten kun je goed bij elkaar zetten, zodat je zo min mogelijk last hebt van plagen en ongedierte. Check hier als je meer wilt weten over:Teeltcombinaties Combinatieteelt moestuin volkstuin

Aan de slag

Je weet nu wannéér je wat moet zaaien. Maar om te kunnen zaaien, maak je eerst je moestuin gereed voor het zaaigoed. Lees daarom ook deze handige posts vol met tips over het starten en plannen van je moestuin

Jouw zaaitips: leuk van je te horen

Dit zijn de zaaikalenders die ik het meeste gebruik. Heb jij ook een favoriete zaaikalender of heb je nog goede zaaitips? Ik ben reuze benieuwd en lees graag jouw inspirerende tip in de comments!